AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Corina Crețu trage Guvernul de urechi, cu privire la Spitalele Regionale: Au trecut șapte ani de la semnarea contractelor

 

În urma incendiului de la Matei Balş, europarlamentarul Corina Crețu solicită Guvernului să prezinte stadiul realizării Spitalelor Regionale din Cluj, Iași și Craiova, şi să își asume un calendar, foarte clar și transparent, pentru realizarea Spitalelor Regionale.

„Am semnat proiectele pentru Spitalele Regionale în 2015 (acum aproape 7 ani!) și au fost parcați acești bani încă din Cadrul Financiar 2014-2020. Cu toate acestea, precedentele Guverne ale României au decis ca banii să fie folosiți din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027”, a scris Crețu, pe pagina de facebook.

Redăm postarea integrală a europarlamentarului:

„În contextul tragediei de la Spitalul Matei Balș, solicit public Guvernului României să prezinte stadiul realizării Spitalelor Regionale din Cluj, Iași și Craiova și calendarul pentru construcția acestora.

Am semnat proiectele pentru Spitalele Regionale în 2015 (acum aproape 7 ani!) și au fost parcați acești bani încă din Cadrul Financiar 2014-2020. Cu toate acestea, precedentele Guverne ale României au decis ca banii să fie folosiți din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027. Nu înțeleg nici acum de ce această decizie și nici motivul pentru care nu se revine asupra acesteia, având în vedere că nu mai sunt niciun fel de restricții în utilizarea banilor și (așa cum arată datele oficiale ale Comisiei Europene – se poate vedea în graficul de mai jos) România a reușit să cheltuie doar 45% din suma totală pe care țara noastră o avea la dispoziție în Cadrul Financiar Multianual 2014-2020. Restul banilor, cei 55% rămași, pot fi folosiți și pentru Spitalele Regionale.

Totodată, a trecut aproape un an de când proiectele au fost aprobate de către Comisia Europeană. De atunci nu se mai aude absolut nimic, deși într-o asemenea situație proiectele Spitalelor Regionale sunt de urgență națională.

Din informațiile care au apărut în spațiul public, înțeleg că începerea lucrărilor la Spitalele Regionale va începe în 2022. Totuși, cred că e absolut necesar să se încheie această lentoare și să se accelereze faza de construcție.

Și, pentru că tot am făcut referire la responsabilitate, cred că nu cer prea mult dacă solicit Guvernului să își asume un calendar, foarte clar și transparent, pentru realizarea Spitalelor Regionale”.

D.Dumitru, AMPress

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!