Creativitatea, cuvantul de ordine atunci cand folositi un espressor profesional!
Multi patroni de localuri, fie ca vorbim despre restaurante, baruri sau chiar cafenele, fac o greseala uriasa daca decid sa nu achizitioneze cel putin un espressor profesional. Principalul lor argument este acela ca “nu renteaza” investitia intr-un echipament HoReCa pentru a produce “un singur tip de cafea”, chiar daca este vorba despre cel mai consumat astfel de preparat.
Totusi, eroarea pe care acestia o comit consta in faptul ca un astfel de aparat nu este util doar pentru espresso, asa cum ar putea reiesi din denumire, ci pentru numeroase alte tipuri de cafea, dar si deserturi.
Bineinteles, pentru a exploata la maximum potentialul unui espressor profesional, utilizatorul sau trebuie sa fie unul experimentat, care sa stie nu doar dozajele perfecte pentru o licoare neagra ca la carte, ci si cum sa “imbrace” acest preparat sau cu ce merge el insotit.
Tocmai de aceea, in continuare va vom prezenta cateva idei si sugestii pe care le puteti pune in practica in unitatea dumneavoastra de alimentatie publica, dupa ce achizitionati un astfel de echipament HoReCa de la Fresco Expert. Acest furnizor sustine geniul in bucatariile profesionale din Romania inca din anul 1992 si va pune la dispozitie cele mai bune produse si solutii integrate.
- Bauturi pe baza de espresso. Nu multi sunt cei care agreeaza gustul puternic al unui shot proaspat iesit dintr-un espressor profesional. Si, intrucat nu suntem in Italia, unde adaugarea unui alt ingredient in espresso in afara de cafea si apa ar putea fi considerata o “blasfemie” de unii sau altii, ne permitem cateva propuneri.
In primul rand, este vorba despre affogato, adica un espresso caruia i se adauga o lingurita de inghetata de vanilie. Bineinteles, alte idei ar putea fi capuccino, mocha sau cafe latte, care pornesc tot de la “injectia” de energie si adrenalina descrisa mai sus, insa au gramaje ceva mai mari, intrucat li se adauga apa, lapte sau frisca.
- Degustare de espresso. In cazul in care cafeneaua ori restaurantul pe care il detineti sau administrati organizeaza o degustare a preparatelor realizate cu ajutorul unui espressor profesional, aveti nevoie de cateva elemente in plus, pe langa cafeaua propriu-zisa. Este vorba despre apa plata sau minerala ori fursecuri simple, fara zahar sau sare.
Apa si fursecurile vor servi ca agent de clatire a boltei palatine, intre gurile de cafea, pentru a simti mai intens si mai profund gustul acesteia. De precizat ca, in cazul in care folositi apa minerala, gustul de espresso va capata nuante mai sarate (cel al apei plate nu il altereaza).
- Deserturi langa espresso. Nu in ultimul rand, bautura preparata la un espressor profesional poate fi insotita de anumite deserturi. Atentie, insa: avand in vedere cat de intensa este aroma unei astfel de cafele concentrate, desertul trebuie sa se ridice la aceleasi standarde.
Cu alte cuvinte, o prajitura cu un gust mai “subtil” poate trece neobservata, tocmai din acest motiv va recomandam ciocolata amaruie sau deserturile pe baza acesteia (cele pe baza de ciocolata cu lapte intra in categoria mentionata anterior).