Cresc salariile și pensiile speciale ale magistraților. Ministrul Justiției: „Am fost obligat să iau o astfel de măsură”

 

Conform unui Ordin al ministrului Justiției pensiile speciale ale magistraților vor fi majorate din nou.
Ministrul Cătălin Predoiu susține că astfel se evită cheltuieli de zeci de milioane de lei, pentru procese intentate de magistrați pentru recuperarea unor drepturi salariale. „Am fost obligat să iau o astfel de măsură pentru a respecta decizia CCR. Se elimină astfel inechitățile din sistem”, spune Predoiu, potrivit hotnews.ro.

Salariul mediu net judecatori, procurori, grefieri, personal conex, consilieri probatiune 8.765,5 Aceasta este situatia cu salariile aflate in plata inainte de Valoarea de referinta Sectoriala 605.

Distribuie prietenilor

Salariul mediu net si pentru fiecare categorie:
• Judecător 13.369 lei
• Procuror 13.473 lei
• Grefier 5.232 lei
• Personal conex 2.988 lei
• Consilieri probatiune 4.985 lei

Ministrul a vorbit despre un fenomen incontrolabil al proceselor câștigate de magistrați, care cer în instanță plata unor sporuri sau diverse drepturi salariale.

Predoiu a susținut că până la finalul anului va face un proiect privind salarizarea unitară în sistemul judiciar, pentru a rezolva dezechilibrele din sistem legate de grade, funcții sau sporuri.

Cuantumul pensiilor magistraţilor sunt raportate la drepturile salariale aflate în plată, conform Legii speciale nr 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Dacă înainte salariul magistraţilor se calcula de la o Valoare Sectorială de Referinţă (VSR) de 465 de lei, de la 1 februarie 2022, acesta se va calcula pornind de la un VRS de 605 lei.

Mai mult aici