AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Cum alegem olivierele pentru ulei si otet

Fie ca vorbim de uleiul de masline sau de otetul balsamic, oricare dintre cele doua este un produs exceptional, dar delicat, pe care nu ar trebui sa-l pastram cu mare grija. Totusi, atata uleiul cat si otetul fiind pentru consumul zilnic, avem nevoie de recipiente care sa-i faciliteze utilizarea atat pentru gatit, cat si pentru servit crud. De asemenea, aceste recipiente trebuie sa arate frumos pe masa sau in bucatarie. Combinarea acestor trei elemente, adica protectie, utilizare si estetica, nu este intotdeauna usoara atunci cand vine vorba de alegerea unui recipient pentru depozitarea si servirea uleiului, mai ales cu catalogul vast de design, materiale si forme pe care il gasim astazi pe piata.

Va fi la latitudinea fiecaruia sa dea mai multa atentie protectiei uleiului de masline si otetului sau confortului in bucatarie, desi nu ne vom obosi niciodata sa ne amintim ca exista uleiuri de masline extravirgine de cea mai buna calitate a caror investitie merita sa fie pastrata ca aurul.

Trebuie sa stii ca nu trebuie sa depozitam cantitati mari de ulei in locuinta, ca acesta trebuie protejat de lumina, oxigen, caldura, mirosuri si schimbari bruste de temperatura si ca exista soiuri care rezista mai bine la depozitare. In plus, putem avea oricand in casa diferite tipuri de ulei in functie de utilizare, rezervand, de exemplu, uleiul de floarea soarelui pentru alte utilizari, cum ar fi mancarurile la cuptor.

Avand toate acestea in vedere, acum ne putem gandi la ce tipuri de oliviere, sticle si alte recipiente putem alege pentru a conserva si servi pretiosul nostru ulie, dar si otetul. Intrati pe raki.ro pentru a descoperi oferta!

In ziua de azi, uleiul este prezent in magazin in sticle sau in recipiente metalice, desi initial uleiul se pastra mai mult in recipiente emailate din lut, metal sau vase de ceramica cu gat lung si ingust, unele foarte decorate, care sunt inca produse de atelierele artizanale.

Ceea ce cauta consumatorul astazi este un recipient care sa permita depozitarea si turnarea usoara a uleiului, care sa faciliteze pastrarea si manipularea acestuia atat in bucatarie cat si la masa, cu o dozare simpla.

Ce sa iei in considerare inainte de a alege un recipient pentru ulei si, desigur, otet?

Atunci cand cumparam unul sau mai multe bidoane de ulei putem tine cont de urmatorii factori sau de urmatoarele caracteristici:

Tip de ulei si utilizare. Daca cautam un recipient pentru a stoca acel ulei premium in care am investit o suma buna de bani si pe care intentionam sa-l gustam crud, ne vom dori o sticla de ulei care sa-l protejeze, care sa fie usor de depozitat, intr-un loc ferit de lumina si care sa arate frumos pe masa. Pentru uleiurile mai ieftine pe care le folosim, de exemplu, pentru prajit, aceste considerente nu sunt atat de importante.

Dimensiune sau capacitate. Depinde de cati suntem acasa si de cantitatea de ulei pe care o consumam. Nu este deloc practic sa umplem oliviera cu ulei la doua sau trei zile, dar nici acelasi ulei nu trebuie sa stea in recipient prea multe saptamani. De asemenea, trebuie avut in vedere ca un ulei mai scump poate cantari mai mult si nu va fi la fel de confortabil sa masuram continutul doar in momentul in care il punem in salata.

Materiale. Astazi pot fi o multime de repipiente disponibile pentru ulei. Este vorba despre recipiente metalice (otel inoxidabil), sticla sau cristal (mai delicat daca este foarte subtire), plastic (ieftine si confortabile, rezistente, dar mai putin placute estetic  si la atingere) sau ceramice. Indiferent ce alegem, trebuie sa fie de cea mai buna calitate, inodor, rezistent si nu foarte greu.

Opacitate. Depinde aproape 100% de tipul de material, dar trebuie amintit ca cu cat lasa mai putin trecerea luminii si temperaturii, cu atat uleiul se va pastra mai bine.

Sistem de turnare. In special in uleiurile de masa avem nevoie de un orificiu sau gura de turnare precisa, care sa evite scurgerile si picurarile, cu o dozare generoasa, dar care sa nu provoace scurgerea unei cantitati prea mari de ulei daca nu avem mare grija la inclinarea recipientului. Trebuie evitate duzele larg deschise sau neinchise. Pulverizatoarele sunt separate, deoarece toate se bazeaza pe acelasi mecanism de pulverizare de vaporizare, care in functie de marca va fi mai mult sau mai putin eficient.

Design. Pe langa intrebarea pur estetica si gustul personal, designul influenteaza confortul si precizia utilizarii. Vor fi cei care prefera olivierele tip butelie, cu o aderenta buna, iar altora le va fi mai confortabil sa tina uleiul cu un tip ulcior, care are un maner bun.

Curatenie. Oricat de mult umplem recipientul de ulei cu acelasi ulei, uneori va trebui curatat. Ca sa nu fie un chin, aceste vase trebuie sa fie usor de demontat, mai ales in zona unde se afla dozatorul si la accesarea interiorului. Cele care incorporeaza sisteme anti-picurare ne vor impiedica sa fim nevoiti sa curatam constant recipientul din exterior.

Tinand cont de aceste aspecte, ne dam seama cat de important este acest accesoriu pentru masa, aparent banal. De aceea, data viitoare cand doriti sa cumparati o oliviera pentru ulei sau chiar otet, ganditi-va la punctele de mai sus. Ganditi-va cat de scump a fost acel ulei, cum doriti sa il folositi si cat de des va fi utilizat. In plus, alegeti oliviere sau recipiente care sa aiba un aspect placut si care sa reprezinte un plus de design pe masa dau pe blatul bucatariei. Intrati pe raki.ro pentru a alege cele mai frumoase oliviere.

Powered by
ns.fm
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!