AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Cum înființezi un SRL sau PFA în 2021?

Dacă visezi să te rupi de rutina 9:00-17:00 de lucru și să spui bun venit ideii de a fii propriul tău șef, află că anul 2021 se anunță prielnic pentru micii antreprenori care își doresc să pună pe picioare idei de afaceri.

Prin înființarea unui SRL D, poți începe propria ta afacere la costuri mai mici decât cu un SRL,  deoarece această formă de organizare te va scuti de la plata anumitor taxe și, în multe cazuri, poate fi o variantă mult mai viabilă decât un PFA.

Înainte de a porni la drum pe ruta antreprenorială, cu siguranță trebuie să te pregătești de câteva hopuri și să cunoști procesul de înființare sediu social, să faci diferențierea de PFA și SRL sau chiar SRL D. Dar, fii fără griji! Am alcătuit o scurtă listă cu cele mai importante aspecte pe care trebuie să le cunoști înainte de a-ți deschide propria ta afacere. De altfel, am făcut o scurtă diferențiere între ce înseamnă să deschizi un business sub formă de PFA ori SRL D și pentru care dintre cele două este nevoie de înființare sediu social.

Ideile de business apar când nu te aștepți mai puțin, așa că este bine să fii pregătit din punctul de vedere al informației cu privire la înființarea unui SRL, SRL D sau PFA pentru a nu rata nicio secundă din ascensiunea spre succes! Citește în continuare articolul și la final vei știi dacă un SRL D este varianta potrivită pentru tine sau, dimpotrivă, dacă pentru tipul de business pe care îl ai în plan se pretează mai degrabă un PFA. 

Ce este un SRL D și care sunt condițiile de înființare?

Diferit de o societate comercială cu răspundere limitată de tip SRL, un SRL D reprezintă, în fapt, tot o societate comercială cu răspundere limitată, însă care este menită să le stimuleze tinerilor apetitul antreprenorial. Cum? Prin scutirea unor taxe. Diferența constă în faptul că un SRL D poate fi acordat doar în termen de 3 ani, urmând ca pe urmă să apară câteva criterii suplimentare pe care micii întreprinzători sunt nevoiți să le ia în calcul.

Care sunt condițiile prin care poți înființa un SRL D?

Dacă începi demersul de înființare SRL D, trebuie ca înainte de înmatricularea societății în Registrul Comerțului să nu fi deținut calitatea de acționar sau asociat al unei alte întreprinderi constituite în Spațiul Economic European.

Orice societate cu răspundere limitată de tip SRL D are un număr maxim de 5 asociați, spre deosebire de SRL, unde numărul este nelimitat. De asemenea, un SRL D poate fi administrat de asociatul unic ori de unu sau mai mulți administratori dintre cei maximum 5 asociați.

O societate de tip SRL D are în obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activitate prevăzute de clasificarea activităților din economia națională în vigoare (CAEN Rev. 2). Din cele 5 grupe de activitate sunt excluse o serie de obiecte de activitate. 

De altfel, motivul pentru care cei mai mulți mici întreprinzători optează pentru înființarea unei societăți cu răspundere limitată de tip SRL D este acela că beneficiază de o serie de scutiri de la plata taxelor către stat. 

Principala taxă de care deținătorii de SRL D sunt scutiți este cea de înființare la Acestea încep de Oficiul Național al Registrului Comerțului și continuă cu scutirea de la plata contribuțiilor la Asigurările Sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariați, angajați pe perioadă nedeterminată și continuu.

Când se pretează să deschizi un PFA?

Deschiderea unui PFA pare cea mai rentabilă formă de organizare juridică, însă dacă nu ești atent, ai putea sfârși prin a plăti mai multe taxe pentru un PFA, decât pentru un SRL sau chiar un SRL D. De aceea, îți prezentăm câteva idei de business-uri pentru care se pretează să deschizi un PFA.

Persoana Fizică Autorizată sau PFA este modalitatea de începere a unei afaceri în momentul în care ai o specializare clar definită și îți dorești să obții profit de pe urma acestei calificări. Spre exemplu, poți deschide un PFA dacă ai o specializare de traducător, însă nu poți deschide PFA dacă vrei cu specializarea de traducător să deschizi un business care nu intră în această arie de acoperire.

În plus, un PFA este rentabil în momentul în care activitatea business-ului tău produce un profit mic, întrucât taxele impozitate de stat se deduc din valoarea profitului declarat. De aceea, dacă profitul tău este unul din care taxele scad destul de mult, atunci ar fi bine să te reprofilezi spre un SRL sau SRL D.

Iată câteva idei de businessuri pentru care se pretează un PFA: 

  • Domeniul IT
  • Decorațiuni sau obiecte pe care le comercializezi contextual (de sărbători)
  • Traducător

De ce acte ai nevoie pentru schimbare sediu social?

Indiferent de tipul de organizare juridică pe care o alegi SRL D, PFA sau SRL, este bine să știi că alegerea unui sediu social este absolut necesară. Poți, desigur, să optezi în funcție de forma de organizare juridică pe care o înființezi să alegi un spațiu deținut, închiriat sau să recurgi la servicii de găzduire sediu social. 

De altfel, dacă din diverse motive îți dorești să alegi un alt sediu social, poți sta liniștit, fiindcă această procedură este frecvent întâlnită, iar actele necesare sunt următoarele: 

  • Certificatul de înregistrare în original și certificatul constatator în original (pentru sediul social curent)
  • Copie de pe cartea de identitate a asociatului/asociaților
  • Copie act constitutiv
  • Dovada de proprietate pentru adresa la care se va stabili noul sediu social 

Cum poți evita procesul birocratic implicat de SRL D și PFA cu ajutorul experților?

Nu doar din motive birocratice ar trebui să recurgi la sfatul experților, dar și din motive economice. De cele mai multe ori, antreprenorii la început de drum își doresc să urmeze o anumită traiectorie și sfârșesc prin a plăti taxe neprevăzute inițial de ei, fiindcă aleg forme de organizare juridică nepotrivită pentru tipul de business pe care îl lansează. 

De aceea, întotdeauna este bine să te înconjori de profesioniști care să te consilieze în alegerea celei mai potrivite opțiuni de organizare juridică pentru nevoile afacerii tale. Experții Fabrica-de-Firme.ro sunt alături de afacerea ta încă de la început și te scutesc de birocrația mult prea stufoasă generată de procesul de înființare SRL D, PFA sau SRL, dar te ajută să alegi și tipul de organizare juridică care se potrivește activității tale.

Powered by
ns.fm
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!