Cum îți alegi medicul ortoped?
De sfaturile unui medic ortoped avem nevoie nu doar atunci când ne confruntăm cu probleme grave de sănătate. Este foarte adevărat că noi nu suntem obișnuiți, deocamdată, să acordăm o atenție sporită oricărui lucru care ține de prevenția medicală și nu suntem deocamdată interesați de un mod sănătos de viață. Însă, acest lucru, la un moment dat, va deveni o obișnuință.
Experiență îndelungată într-un anumit domeniu
Foarte mulți medici ortopezi aleg să se supra specializeze în anumite domenii. Este important să întrebi de la început, dacă medicul respectiv are supra specializare și o experiență îndelungată în rezolvarea problemelor de sănătate de sănătate cu care și tu te confrunți. Spre exemplu, există medici ortopezi specializați în rezolvarea problemelor care apar la articulația genunchiului sau la articulația umărului. Contează mult ca persoana care se va ocupa de tine să se fi confruntat cu multe cazuri medicale de același gen.
Dacă ești sportiv de performanță, alege un astfel de medic, ultra specializat într-un anumit domeniu. Ai nevoie de acest lucru pentru a te recupera repede și foarte bine. De acest lucru depinde în mare parte cariera ta profesională și reușitele de la concursuri.
Comunicarea
Este elementară. Fără o comunicare foarte bună, nu vei putea construi o relație foarte bună pe termen lung. Este important ca personalitatea medicului să ți se potrivească și este important să ai deplină încredere în sfaturile lui. O bună comunicare va însemna nu doar rezolvarea unei probleme de sănătate importante, precum ruptura de ligament (LIA) sau o artroză de umăr. Înseamnă, mai ales, o foarte bună prevenție medicală, înseamnă deschidere maximă și zeci de întrebări la care vei dori răspunsul.
Este foarte important să știm cum trebuie să ne încălțăm, ce trebuie să facem dacă apar dureri de spate, ce boli ortopedice apar la bătrânețe, cât de riscant este să creștem în greutate, cum evităm osteoporoza datorată vârstei, cum trebuie să alegem încălțămintea pentru copii în primul an de viață, cum ne protejăm ligamentele cele mai expuse, cum dormim și ce saltea ortopedică trebuie să folosim pentru a nu avea probleme cu coloana vertebrală sau cum ne putem relaxa în timpul somnului, etc.
Acestea sunt doar câteva exemple, bineînțeles, de lucruri utile care ne pot ajuta în viața de zi cu zi. Dacă relația de comunicare nu se poate construi, mai mult ca sigur că vei evita să întrebi medicul respectiv, despre o mulțime de lucruri, care ți-ar putea fi de folos zi de zi.
Recomandările
Sunt foarte importante! Îți va fi mult mai ușor să alegi cine se va ocupa de starea ta de sănătate. Poți întreba rudele, prietenii sau colegii de servici care este cel mai renumit medic ortoped din localitate care poate rezolva problemele cauzate de artroza umarului, spre exemplu.
Poți citi recenziile de pe Facebook sau de pe site-urile de prezentare ale clinicilor de specializare. Sunt utile, este bine să cunoști și părerea altor persoane. Toate aceste lucruri trebuie trecute prin filtrul gândirii tale și la final, alegerea va trebui să o faci doar tu.
Sistemul medical din România s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 15 ani. Acest trend, mai mult ca sigur, va continua și de acum încolo. Deci, avem de unde alege astăzi un medic bun, prietenos și interesat, cu suficientă experiență profesională, pentru orice de afecțiune medicală. Este un lucru foarte bun!