AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Cum iti influenteaza cursul valutar viata de zi cu zi

In ziua de astazi a devenit indispensabila consultarea unui curs valutar BNR, atat pentru oamenii obisnuiti, cat si pentru afaceri. De astfel, unul dintre cele mai cunoscute subiecte de discutie din domeniul financiar, pe piata din Romania, este cel care se refera la cursul valutar BNR. Inca de la momentul aparitiei marcii si a dolarului american, subiectul si-a facut loc in economia romaneasca.

Ce este si cum se stabileste cursul valutar

Prin curs valutar BNR se intelege pretul unei monede exprimat intr-o alta moneda. Daca ne referim la curs valutar euro si dolar, acesta ofera informatii despre cat reprezinta euro sau dolarul din moneda nationala.

Acest raport dintre monede se stabileste in functie de cerere si de oferta. La ora 13:00 a fiecarei zilei de tranzactionare, BNR cumuleaza mediile aritmetice pentru cursurile de schimb a principalelor 10 banci din sistem, rezultand astfel o medie, care este publicata pe site-ul institutiei si in alte sisteme (Reuters, de exemplu), iar de aici este preluat de institutiile mass-media.
Acest curs nu are relevanta directa pentru tranzactiile din timpul zilei respective, fiind un curs de referinta, o cotatie midprice, care se stabileste intr-o zi, dar se utilizeaza a doua zi in inregistrarile contabile.

Cum se stabileste pretul valutei in fiecare zi

Valuta se tranzactioneaza pe piete valutare specializate, atat la nivel national, cat si la nivel international. Inainte de a se proceda, este consultat de exemplu, un curs valutar de lira sterlina, astfel incat sa fie gasita cea mai avantajoasa tranzactie de pe piata.

In functie de cererea si de oferta primite, dar si de operatiunile fiecare banci, acestea coteaza cursul de vanzare si de cumparare, din acest motiv unele banci pot afisa cursuri diferite. In ceea ce priveste casele de schimb, acestea stabilesc pretul valutei doar in functie de cerere si de oferta.

Cine influenteaza cursul valutar

In primul rand, o cerere mare de valuta duce la cresterea pretului, rezultand astfel asa numita depreciere a monedei nationale. In sens opus, oferta mare de valuta conduce catre scaderea cursului, deci o apreciere a monedei nationale.

Cursul valutar poate fi influentat de mai multi factori, atat la nivelul intern ai unei tari, aici intervenind factorii economici, sociali si financiari ai tarii respective, cat si la nivel extern, respectiv aliante sau crize economice care au un efect puternic la nivel planetar.

Asadar, sunt mai multe categorii ai factorilor de influenta:

La nivelul bancilor: cumpararea sau vanzarea de valuta, infuzii sau retrageri de lichiditate.

La nivel intern:

  • factorii economici: volumul de productiei, productivitatea muncii, puterea de cumparare etc. Cand deficitul este mare, riscul unei deprecieri este mai mare, fiind direct influentat de raportul dintre import si export.
  • factorii financiari monetari: starea balantei de plati a tarii, deficitul bugetar sau rata de dobanda practicata.
  • factorii politici: anumite proiecte pe termen mediu sau lung, stabilitate legislativa sau, din contra, caderea unui guvern, instabilitate politica.

La nivel extern: aliantele militare, conflictele, crizele economice care se intampla la nivelul intregii planete au repercusiuni si asupra cursului valutar din tara noastra.

Acestor categorii li se mai adauga si factorul speculativ. In aceasta categorie intra intrarile sau iesirile de fluxuri monetare mari intr-un termen scurt.

Pentru persoanele interesate de evolutia financiar-bancara, este cunoscut faptul ca atunci cand inflatia este ridicata, apare un fenomen numit valutizare economica, adica mai multi clienti au bancilor se orienteaza spre acele monede puternice, pentru a-si proteja banii. Moneda nationala este schimbata in valuta pentru a se intretine cursul de schimb.

Cand factorii enumerati se amelioreaza, ca un principal rezultat va fi aprecierea monedei nationale. Specialistii au atras atentia, de-a lungul timpului, asupra faptului ca acest fenomen poate fi la fel de periculoasa cu deprecierea.

De ce este important studiul asupra cursului valutar

Avand in vedere faptul ca evolutia cursului valutar influenteaza viata de zi cu zi atat in ceea ce priveste persoanele fizice, cat si in cazul celor juridice, se cere o minima pregatire in acest domeniu.
Este necesara in acest sens o consultare a unor surse pertinente si o documentare pentru o mai buna relatie cu finantele personale, mai ales ca despre bani nu se tin cursuri in scoala generala sau in liceu, in foarte multe cazuri. Da, este foarte importanta cunoasterea principiilor de functionare si de desfasurare a cursului valutar, pentru ca din diferentele acestuia se pot pierde, dar se si pot castiga bani. Principalul sfat oferit de specialisti in vederea tranzactiilor este acela de a nu se actiona din impuls. Evolutia in timp a cursului poate fi consultata foarte usor, de pe orice dispozitiv care este conectat la internet.

Expertii de la CurBnr.ro recomanda ca o persoana care vrea sa monitorizeze situatia creditelor, spre exemplu, sa o faca urmarind zi de zi, online, banca la care a fost accesat acesta, dar si alte doua case de schimb care sunt aproape de locuinta. Timp de o saptamana se pot nota observatiile si acesta va fi piatra de temelie pentru debutul intr-o relatie mai buna cu finantele personale, dar si operatiuni de succes, care nu sunt bazate pe impulsul de moment. Astfel se va stii cand sa se cumpere valuta, daca este de asteptat, cat este de asteptat si, in timp, se pot face presupuneri si in privinta locului spre care se indreapta piata.

Pentru o buna relatie cu finantele personale se recomanda, asadar, studiul constant al evolutiei pietei. Acesta se va face odata cu urmarirea si analizarea contextului socio-economic sau a celui politico-militar. O actiune de amploare care se intampla astazi (deteriorarea brusca a unor relatii diplomatice dintre state, de exemplu) va avea cu siguranta un efect care se va resimti si la nivelul cursului valutar. Un bun observator stie ca, la fel ca in orice alt domeniu, graba strica treaba, asadar nu va lua decizii pripite si va urmari momentul cel mai bun de a cumpara sau vinde valuta, in functie de propriul interes.

Powered by
ns.fm
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!