Cum poți obține certificatul energetic: ce este acesta, când ai nevoie de el și care sunt excepțiile?

Ca urmare a aderării României la Uniunea Europeană, proprietarii de imobile care doresc să vândă sau să închirieze un imobil sunt obligați în prezent să dispună de un certificat de performanță energetică.

Acesta arată care este eficiența energetică a construcției, încadrând imobilele în clase energetice.

În mod oficial, actul este cunoscut drept Certificat de Performanță Energetică și poate fi eliberat numai de către un auditor energetic atestat în condițiile legii de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP).

Distribuie prietenilor

Care sunt pașii pe care proprietarii de imobile trebuie să îi urmeze pentru a obține certificatul energetic?

Pregătirea actelor imobilului necesare eliberării certificatului energetic – sunt necesare o serie de acte ale imobilului, pe care solicitantul certificatului trebuie să le pună la dispoziția specialistului.

Vizita la imobil a auditorului atestat – cel de-al doilea pas ce trebuie făcut în vederea obținerii certificatului este deplasarea la fața locului a specialistului.

Acesta se ocupă de realizarea măsurătorilor și observațiilor necesare la fața locului.

Cu cât actele se predau mai repede specialistului și se programează mai repede vizita la imobil, cu atât mai rapid va fi emis și documentul dorit.

Eliberarea certificatului – pe baza msurătorilor și observațiilor la construcție și a actelor primite de la solicitant, specialistul va face calculele necesare și apoi va emite certificatul.

Pentru ce tipuri de clădiri sunt necesare certificatele energetice?

Conform Legii 273/2005 și Legii 159/2013, certificatele energetice sunt absolut necesare pentru următoarele categorii de imobile:

  • clădiri destinate activităților de comerț sau activităților sportive;
  • clădiri pentru birouri;
  • spitale;
  • restaurante;
  • hoteluri;
  • locuințe unifamiliale (vile ori case);
  • blocuri pentru locuințe;
  • alte tipuri de clădiri în care se consumă energie în mod activ.

Dacă imobilele sunt vândute fără să existe acest act, contractele de vânzare-cumpărare pot fi atacate în instanță și anulate.

Imobile pentru care nu este necesar un certificat energetic

Important de știut mai este și faptul că o serie de clădiri fac excepție de la normele legislative și pentru care certificatele energetice nu sunt necesare.

De exemplu, pentru lăcașurile de cult, clădirile care urmează să fie folosite pentru o perioadă scurtă de timp (2 ani), clădirile cu valoare istorică sau clădirile cu valoare arhitecturală deosebită, proprietarii nu trebuie să obțină certificate de performanță energetică.

Obligativitatea afișării certificatului energetic în loc vizibil pentru imobilele vizitate frecvent de public

Dacă proprietarii de imobile care sunt vizitate în mod constant de public nu afișează la vedere certificatele de performanță energetică, sunt pasibili de amenzi cuprinse între 1250 și 2500 de lei.