AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Cum previi parodontoza?

Boala parodontală mai este numită și ”boala dinților frumoși” pentru că de cele mai multe ori dinții afectați de parodontoză au un aspect sănătos, dar după o perioadă de timp, dacă afecțiunea nu este tratată, aceștia cad. Cauza care stă la baza căderii dinților este infecția sau inflamația care este provocată de bacteriile din cavitatea bucală – parodontoza afectează țesutul de susținere al dinților, iar de aici până la pierderea dinților nu mai este decât un pas. Tocmai din acest motiv, este recomandat să mergi periodic la medicul stomatolog și să observi din timp orice mic semn.

Care sunt semnele incipiente ale instalării bolii parodontale?

Printre primele manifestări ale parodontozei se numără inflamarea gingiei și sângerările care apar în urma periajului. Pacienții mai pot semnala stări de disconfort la nivelul gingiei în momentul în care consumă alimente foarte reci sau foarte calde. Dacă observi oricare dintre aceste semne, ar fi bine să ne faci o vizită pentru a identifica problema. Dacă amâni, lucrurile se complică și devin din ce în ce mai dureroase – după ce începe să se instaleze tartrul, pot să apară dureri la mestecarea alimentelor, abcesele, retracția gingivală și respirația urât mirositoare.

Cu cât amâni mai mult, cu atât va fi mai greu să salvezi dinții. În faza incipientă a bolii, acolo unde ne confruntăm cu simptome ușoare, tratamentul constă în eliminarea factorilor care au dus la apariția parodontozei – de cele mai multe ori, este de ajuns un detartraj și un periaj profesional pentru îndepărtarea tartrului. În faza mai avansată, tratamentul poate fi de lungă durată pentru că se tratează treptat infecțiile și apoi se trece la diminuarea pungilor parodontale. În cazuri severe de parodontoză se poate ajunge la un tratament chirurgical și la înlocuirea țesutului deteriorat.

Cum poți preveni parodontoza?

Principala cauză de apariție a parodontozei este placa bacteriană – dacă aceasta nu este îndepărtată zilnic prin periaj corespunzător poate să apară inflamarea gingiei. Dacă te confrunți des cu inflamații ale gingiei, nu ezita să te programezi la un consult și la un detartraj. Există însă și alți factori care determină apariția parodontozei, cum ar fi fumatul sau alte obiceiuri vicioase, igiena orală necorespunzătoare, diverse tratamente medicamentoase (tratamentul pentru boli cardiovasculare, anticoncepționale), dereglări hormonale sau afecțiuni cum ar fi diabetul sau leucemia. Unii factori pot fi eliminați, alții pot fi ținuți sub control – igiena orală corectă și vizitele periodice la medicul stomatolog reprezintă cea mai bună metodă de prevenție a bolii parodontală.

În cazul în care ajungi prea târziu la medic și dinții nu mai pot fi salvați, singura soluție pe termen lung este implantul dentar (dacă analizezi lista cu implanturi dentare preț, îți vei da seama că este mult mai ieftină prevenția și eliminarea factorilor de risc). Te așteptăm la o consultație pentru a identifica din timp problemele dentare și a întocmi un plan de tratament personalizat!

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!