Cum sa refaci casa batraneasca pentru a rezista la intemperii

Multi tineri doresc sa reinvie trecutul si traditiile romanesti, asa ca aleg sa se mute la tara si sa refaca locuintele parintilor si bunicilor, care au suferit destul de mult de pe urma trecerii timpului. Frumusetea locurilor, amintirile copilariei, posibilitatea de a cultiva legume si zarzavaturi bio sunt alte cateva lucruri care ii ajuta sa se hotarasca sa traiasca in mediul rural si sa beneficieze de toate conditiile. 

Din pacate, cele mai multe dintre aceste case sunt intr-o situatie destul de grea, astfel ca noii proprietari devin tot mai preocupati de problemele cu care s-ar putea intalni: acoperisul spart lasa sa intre apa ploii, peretii din paianta incep sa se darame din cauza umiditatii, lemnul ferestrelor este umflat de la zapada care s-a strecurat de-a lungul anilor etc. Astfel, se impune gasirea unor solutii bune, care sa-i ajute sa transforme rapid casa batraneasca intr-un loc de vis in care sa traiasca si sa-si creasca propriii copii. 

Iata cateva idei ce te ajuta sa refaci casa batraneasca pentru a face fata ploii, vantului si zapezii!

Ploaia, vantul si zapada sunt fenomene meteorologice care isi pun amprenta asupra unei cladiri, mai ales cand este vorba despre o locuinta construita din materialele mai putin rezistente, cum ar fi pamantul, paiele, lemnul. Desigur, toata lumea stie ca o astfel de casa poate sa reziste cu succes chiar peste 70 de ani, insa dupa aceasta perioada lucrurile nu mai sunt chiar perfecte, indiferent de cat de ingrijita ar fi. Se impune realizarea unor schimbari si folosirea unor materiale moderne pentru intarirea structurii.

  1. Acoperisul sufera cel mai mult pe masura ce trece timpul. Ploaia izbeste tigla veche in fiecare anotimp rece, iar inghetul si dezghetul sunt fenomene care isi pun amprenta intr-un mod extrem de serios. Astfel, este indicat ca acoperisul sa fie inlocuit cu o tigla metalica, mult mai rezistenta. In comert exista numeroase modele de tigla metalica si pot fi alese usor culoarea, forma, grosimea, dimensiunile pe care fiecare proprietar le prefera. Pe site-ul Hornbach.ro se gasesc o multime de produse care rezista cu brio la tot felul de intemperii, chiar si la incendii sau socuri.
  1. Cu siguranta, peretii trebuie refacuti din start, atat la interior, cat si la exterior. Se poate opta pentru un material traditional pentru izolatie, dar si pentru plasa de sarma si ciment, adecvate intaririi lor. Daca se doreste pastrarea aspectului exterior, atunci este important sa se faca poze inainte de a incepe procesul de refacere pentru a sti sigur ca nu se vor uita micile detalii ale zidurilor casei batranesti. Actiunea de renovare poate sa se faca beneficiind de ajutorul mesterilor locali, care nu au uitat secretele construirii acestui tip de case.
  1. Tocurile de geam si usile sunt afectate de ploaie, vant si zapada, iar reconditionarea lor ar putea presupune timp indelungat, pe care tinerii de astazi nu-l mai au. Este bine sa se aleaga doar ceea ce se poate salva si sa se reconditioneze, iar restul sa fie inlocuit cu produse noi, care asigura o mai buna izolatie. Intr-adevar, nimanui nu-i place sa aduca aspectul modern al termopanelor in acest proiect, dar daca interesele o cer, atunci se pot face mici artificii in acest sens, chiar sa se utilizeze modele ce imita designul traditional. 

In concluzie, daca vrei sa transformi casa batraneasca a bunicilor, sa-i aduci un vibe nou si sa o faci mult mai rezistenta in fata intemperiilor, atunci nu uita ca este esential sa ai in vedere schimbarea acoperisului, intarirea fundatiei si a peretilor si inlocuirea tocurilor de geam si a usilor uzate. 

Surse foto:

shutterstock.com

unsplash.com

Parteneri