AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Cum să te asiguri că nu îți pierzi documentele digitale

În ziua de azi, când viața fără tehnologie a devenit de neconceput, este foarte importantă și modalitatea prin care îți poți păstra documentele, fotografiile și alte informații care necesită stocare. Un PC cu o memorie prea încărcată va funcționa din ce în ce mai greu și cu sincope. De aceea, trebuie să acorzi o atenție deosebită unităților de stocare, astfel încât să te asiguri că îți poți desfășura activitățile în condiții optime, dar și că nu îți vei pierde sau rătăci documentele.

Soluții eficiente pentru stocarea datelor

Printre cele mai utilizate și accesibile device-uri pentru stocarea datelor se numără unitățile de stocare externe: discuri optice, SDD sau HDD, ori USB.

  • Discurile optice (CD, DVD, Blu-ray), deși din ce în ce mai puțin folosite, pot fi o soluție potrivită pentru păstrarea fotografiilor, spre exemplu. Capacitatea unui CD este de 700 MB, a unui DVD de 4,37 GB, iar a unui Blu-ray de 25 GB. Toate acestea trebuie manevrate cu grijă, astfel încât să fie protejate de zgârieturi și alte acțiuni mecanice care le pot deteriora.
  • Stick-urile USB sunt cele mai reduse ca dimensiune, însă capacitatea memorie poate să difere, până la un maximum de peste 250 GB. Prețul este și el direct proporțional cu memoria.
  • Unitățile HDD (hard disk-urile externe) pot înmagazina informații de până la 8 TB. Ca și stick-urile USB, nu ocupă mult spațiu și pot fi transportate și depozitate cu ușurință.
  • Unitățile SDD (solid-state drive-urile) pot stoca până la 2 TB, mai puțin decât un HDD, însă au avantajul că sunt mai durabile și mai rezistente la impact și la variațiile de temperatură.

Pe lângă aceste dispozitive de stocare externe, este bine să știi că majoritatea PC-urilor de generație mai veche, de tip desktop, au incluse unități HDD, în timp ce laptop-urile este mult mai probabil să fie dotate cu sisteme SDD.

Atunci când vrei să îți achiziționezi un computer nou, ține cont și de faptul că acelea care au SDD au o viteză mai mare decât cele cu HDD. Există și aparate care dispun de ambele tipuri de unități de stocare.

Pe de altă parte, dacă ai constatat în timp că PC-ul tău ar avea nevoie de o capacitate mai mare de stocare decât la început, poți să iei în calcul înlocuirea unității din dotare cu una nouă: comandă un SDD performant, la un preț accesibil, de la ForIT.ro, în funcție de necesitățile tale. SSD-urile sunt preferate inclusiv de pasionații de gaming, pentru că acestea ajută la o încărcare mai rapidă a datelor și elimină sincopele și sacadările.

Există, desigur, și soluția stocării datelor în cloud – ține cont, însă, că nici aceasta nu este 100% sigură și că ai neapărată nevoie de o conexiune la internet pentru a le accesa – ceea ce nu este valabil în cazul stocării locale sau pe un device extern.

Companiile care oferă servicii de stocare a datelor în cloud oferă o capacitate destul de mică cu titlu gratuit, însă în schimbul unui abonament poți obține mai mult spațiu.

Reține, însă, că în cazul actelor, documentelor sau fotografiilor importante în format digital este bine să te asiguri că le salvezi în cel puțin două locuri diferite, astfel încât să nu riști pierderea acestora în timp.

 

Sursa foto: Pixabay.com

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!