Cum se alege o icoana frumoasă?

Cum se alege o icoana frumoasă

Obiceiul cinstirii icoanelor a apărut acum multe secole. Ele sunt considerate obiecte valoroase și un cadou de mare preț. De lungul timpului credincioșii au acumulat mai multe tradiții și obiceiuri în legătură strânsă cu icoanele și de aceea putem alege o icoană după anumite criterii.

Cum se alege o icoană și de ce cunoștințe ai nevoie pentru a face cea mai bună alegere?

În primul rând pentru o casă creștină este obligatorie prezența unei icoane cu Mântuitorul și a unei icoane cu Maica Domnului.  Alte foarte des întâlnită este cea în care este înfățișat chipul Sfântului Nicolae făcătorul de minuni.  Aceste trei icoane cu un conținut comun, în cazul în care sunt de aceeași dimensiune și cu același tip de pictură, reprezintă tripticul clasic.

În funcție de imaginea pe care o prezintă și de evenimentul căruia îi este asociată, icoanele se clasifică în mai multe tipuri:

Icoana de măsură:  este o icoană ce însoțește Taina botezului  și de obicei înfățișează fața unui sfânt după care este numit bebelușul. Există o tradiție ce spune că icoana ar trebui să corespundă, ca dimensiune, cu statura copilului botezat. Această icoană va însoți copilul de a lungul vieții sale și se spune că îl va proteja mereu de rău.

Icoana numelui: la această icoană nu contează dimensiunea sa. Cel mai important aspect este imaginea chipului Sfântului apărător, imaginea acelui Sfânt care poartă o valoare spirituală ridicată, fiindcă îi purtăm numele. Fiecare sfânt ajută la rezolvarea problemelor dacă ne vom ruga lui dar în general, creștinii au o legătură specială cu sfântul al cărui nume îl poartă. Și preoții recomandă să avem acestea câteva icoane deoarece prezența lor ne poate ajuta să avem o rugăciune mai profundă și mai autentică.

Icoana Sfintei Fecioare Maria: cu o deosebită importanță pentru poporul ortodox, imaginea Fecioarei pline de durere sau milă ne dă speranță, ne scapă de dureri și boli și ne crează o legătură cu Cerul.  Ea este mijlocitoarea către Dumnezeu pentru fiecare creștin care o cinstește  și se roagă Ei.  De aceea chipul Fecioarei îl vom primi oricând cu bucurie.

Icoana de cununie: o icoană ce binecuvintează nunta tinerilor este o icoană ce înfățișează atât pe Mântuitorul cât și pe Maica Domnului. Acesta icoană  însoțește căsnicia celor doi și o păstrează puternică în timp.

Cinstirea icoanelor este considerată o tradiție străveche și nu este neobișnuit ca oamenii să își onoreze strămoșii prin donații sau cadouri pentru biserică.

Sursă:  icoane-art.ro

Parteneri