Nu uitaţi tragediile! Cumplita moarte a unui ambulanţier cumsecade

Cristian Stupiuc, a 198-a victimă a pandemiei de COVID-19 în România, a fost, timp 29 de ani, șofer pe ambulanță.

Joi, 26 martie, ambulanțierul Cristian Stupiuc intră în tură la ora 8.00 dimineața. Transportă cinci pacienți, până în jurul prânzului, când le spune colegilor că se simte rău. După-amiază îl vede un medic de la secția de boli infecțioase a Spitalului Județean și-i spune că e suspect de COVID-19. Ce e de făcut? Medicul dă din umeri că nu au teste, așa că n-are decât să meargă la DSP și să vorbească cu cineva de acolo pentru un test. Stupiuc se duce la șefii lui de la Serviciul Județean de Ambulanță și-i roagă să-l ajute. „Cristi, nu avem teste, nu te baza pe noi“, îi transmite directoarea medicală a Ambulanței Suceava. Tot ce pot face pentru el este să-i dea drumul acasă. Ambulanțierul se simte tot mai rău.

Vineri, 27 martie, Stupiuc merge singur la Direcția de Sănătate Publică Suceava și stă la coadă, alături de alți medici și asistenți de la Spitalul Județean. Are noroc și îi vine rândul înainte să se termine testele.

Distribuie prietenilor

Luni, 30 martie, primește rezultatul: e pozitiv. Își anunță superiorii și, pentru că nu-l crede nimeni, trimite dovada testului pozitiv pe WhatsApp. „Mergi la Județean și internează-te”, îi spune șeful său, Alexandru Lăzăreanu. Mai departe, urmează o discuție ca între doi oameni care știu bine Spitalul Județean de Urgență din Suceava și haosul care se instalase acolo în ultima săptămână: manageri și directori demisionari, sute de pacienți, medici și asistenți confirmați cu COVID-19, o dezorganizare totală și multă agitație. „Rămân acasă“, hotărăște ambulanțierul și nimeni nu-l poate convinge că e mai bine la spital. Mai iese afară doar ca să-și ia rețeta, medicamentele și-apoi se închide în apartamentul său din Suceava.

ÎMBOLNĂVIREA

În ultimele săptămâni de muncă, Stupiuc lucrase în echipă cu asistenta Liliana Zofotă. Mergeau prin sate cu ambulanța și aduceau oameni la Județean. Nimeni nu știe, nici până în ziua de azi, cine a fost pacientul zero în acest focar uriaș. Tot ce se știe este că nu se respecta nicio regulă de triaj. „Toate cazurile, că era Covid, că nu era Covid, le lăsam în urgența mare de la Spitalul Județean“, spune asistenta Zofotă. Ea și Stupiuc au văzut, așteptând în față la „primiri urgențe“, cum a erupt acest spital. Stăteau câte 7-8 ore cu pacientul în ambulanță până îl predau unui medic disponibil. Stupiuc era calm, pentru că se știa sănătos, mergea la sală, mergea cu bicicleta. Avea uneori câte-un puseu de tensiune, dar asta nu înseamnă boală pentru un ambulanțier care văzuse, în 29 de ani, toate bolile pământului.

Cristian Stupiuc s-a angajat la Ambulanță pentru că îi plăcea să meargă cu mașina. „Nici nu simțeai că se grăbește când plecam în viteză la o solicitare“, își amintește colega sa, Liliana Zofotă. Condusul l-a purtat către marea sa pasiune: călătoriile. Nu pe-afară, p-aici, pe la noi. Cu banii se descurca ca orice om: mai o rată, mai o… Locuia singur, dar avea o fiică în Suceava. Era prietenul animalelor și toți colegii se mirau de cum reușea, în numai câteva secunde, să îmblânzească fiarele maidaneze de pe la marginile orașului.

„Du-te la spital, băi, Cristi, nu mai sta singur în casă. Măcar acolo se uită cineva la tine, vede ce faci“, i-a spus colega lui, Liliana Zofotă, la finalul săptămânii trecute. Dar, de fiecare dată când îl sunau colegii, el spunea că este bine. Cu Liliana a vorbit în toate zilele cât a fost acasă.

„Marți dimineață ultima oară. Zicea doar că e foarte bine, nu părea că îi e rău deloc. A zis doar că simte că respiră un pic mai greu. Luase șapte zile de tratament cu Kaletra și tot respira greu“.

„LINIE“

Stupiuc mai ținea legătura la telefon cu fiica sa și cu directoarea medicală de la Serviciul de Ambulanță. Amândouă au remarcat din voce că starea i se înrăutățise în ultimele zile. „Cristi, trimitem o ambulanță“, i-a spus directoarea medicală. „Nu, lăsați, dacă mă simt mai rău, sun eu”. Asta era marți dimineață. Apoi telefonul lui Stupiuc a început să sune în gol. Fiica lui a fost cea care a trimis ambulanța la locuință.

Medicul și asistenta care au intrat în casă au fost atât de dezarmați când și-au văzut colegul fără suflare încât au încremenit. Cel mai cerebral și cel care a ținut situația în mână a fost ambulanțierul, colegul lui Stupiuc. A adus trusa ca să încerce să-l resusciteze, dar deja era mort. „Linie“ se spune în astfel de cazuri în limbajul șoferilor de ambulanță.

A fost decesul cu numărul 198. Bărbat, 53 de ani. Cristian Stupiuc a fost înmormântat la nici 24 de ore de la momentul decesului. Au participat patru persoane: șeful său, Lăzăreanu, sora, fiica și ginerele.

Mai mult pe Recorder.ro