Cuvintele nu pot fi arestate

Biroul Asociației Presei din România  a transmis spre difuzare următorul Comunicat

în legătură cu noile represiuni asupra presei în Turcia:

Arestarea zecilor de ziarişti turci, anunţată la începutul acestei săptămâni, îngustează radical libertatea presei din Turcia, aflată deja în cădere liberă, de câţiva ani. Chiar înainte de acest nou val de încarcerări, Turcia căzuse pe locul 151 (din 180 de ţări) în clasamentul libertăţii presei întocmit de Reporters Sans Frontières, ca urmare a intoleranţei şi presiunilor exercitate de autorităţi asupra ziariştilor, acuzaţi nu o dată de „insultă la adresa preşedintelui Republicii” şi „terorism”.
Ziarişti noi înşine, nu putem accepta ca, sub pretextul menţinerii regulilor democratice în Turcia, puse la încercare de lovitura de stat eşuată, să fie arestaţi ziariştii, să fie înrobite de autorităţi organele de presă, să fie suspendate vehiculele informaţionale – pentru că toate aceste gesturi conduc la un rezultat total opus scopului declarat şi anulează democraţia.
Este motivul pentru care protestăm împotriva măsurilor de pedeapsă aplicate presei de autorităţile din Turcia, atrăgând atenţia că nu pot fi arestate nici gândurile şi nici cuvintele.
Iar şoaptele sunt mai periculoase.

Distribuie prietenilor

Biroul Asociaţiei Presei din România