• Home
  • Prima
  • Daniel: Paştele nu este ceva, este cineva, este Hristos însuşi

Daniel: Paştele nu este ceva, este cineva, este Hristos însuşi

daniel in joia mare 1

Paştele nu este ceva, este cineva, este Hristos însuşi, le-a spus patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, celor prezenţi la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, din Joia Mare, oficiată la Catedrala Patriarhală, împreună cu membrii Sfântului Sinod.

„Paştele cel nou nu este ceva, este cineva, este Hristos însuşi. De aceea, Sfântul Apostol Pavel spune ‘Paştele nostru, Hristos, s-a jertfit pentru noi. Deci Hristos este conţinutul mistic, tainic al Sfintelor Paşti. Dar această taină a iubirii sale jertfelnice, smerite până la capăt, a fost arătată prin instituirea Sfintei Euharistii. Cina cea de Taină sau Sfânta Euharistie arată iubirea deplină până la sfârşit a lui Iisus Hristos. (…) Deci Cina cea de Taină este iubirea smerită şi milostivă, mai tare decât păcatul, mai tare decât ura şi violenţa celor care l-au răstignit pe Hristos, este mai tare decât orice putere lumească, este iubirea lui smerită şi în acelaşi timp atotputernică”, a explicat patriarhul.

El a amintit că în această zi prăznuim „patru momente deosebite” din viaţa şi lucrarea Mântuitorului, care ne arată stări şi învăţăminte deosebite.

„În primul rând, prăznuim, aşa cum ne arată cele patru icoane aici, Spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul Iisus Hristos, în al doilea rând Cina cea de Taină, sau Cina de pe urmă, sau Cina Mistică, în al treilea rând Rugăciunea cea mai presus de fire din Grădina Ghetsimani şi în al patrulea rând prăznuim amintirea vânzării, sau trădării lui Iisus de către ucenicul său Iuda Iscarioteanul”, a spus PF Daniel.

Patriarhul a subliniat că „noi nu mai avem în faţă pâine şi vin, ci trupul şi sângele lui Hristos”.

„Noi ne împărtăşim cu Hristos, izvorul Vieţii Veşnice. De aceea se cântă la strană, în timpul Împărtăşirii: ‘Cu trupul lui Hristos vă împărtăşiţi şi din izvorul cel fără de moarte gustaţi. Lucrarea Duhului Sfânt este cea care ne face pe Hristos prezent”, a menţionat înaltul ierarh.

În cadrul slujbei, după sfinţirea Darurilor Euharistice, a avut loc sfinţirea Marelui Mir.

Mai mult pe Agerpres

Parteneri