AM Press Logo
Muzeul Pietrei

De ce este important aparatul dentar la cei mici

Deși nu exista o varsta specifica pentru tratamentul ortodontic cu aparat dentar, acesta este ideal pentru copii,în timp ce maxilarele și dinții sunt încă în curs de dezvoltare. Singura modalitatea de a stii sigur daca cei mici au nevoie de aparat dentar este vizita la un medic specialist ortodont, iar urmărirea unor nereguli cum ar fi defectele de vorbire, malocluzia sau poziționarea incorectă a dinților sunt motive pentru a programa o consultație. 

De ce este important aparatul dentar pentru copii?

În afară de îmbunătățirea estetică a zâmbetului, tratamentul ortodontic cu aparat dentar copii asigura sănătatea orală prin repoziționarea dinților supraaglomerați sau suprapuși, care rețin cu ușurință resturile de alimente. Aceste resturi alimentare cauzează carii dentare dacă nu sunt îndepărtate eficient. Din păcate, în cazul dinților înghesuiți, periuța de dinți și ața dentară pentru copii nu pot accesa unele zone, de unde și necesitatea de a le corecta.

Cum funcționează aparatul dentar pentru copii?

Aparatele dentare pentru copii corectează malpozitiile maxilarului și ale dinților prin exercitarea unei presiuni susținute pentru o anumită perioadă. În mod obișnuit, aparatele dentare pentru copii sunt alcătuite din brackets și fire, care sunt ținute împreună cu ajutorul unor benzi elastice. În timp util, maxilarul se adaptează la presiune și ia formă dorită. Vestea bună este că aparatele dentare nu sunt dureroase, dar la instalare sau ajustare, acestea pot fi puțin incomode. Cu toate acestea, disconfortul ar trebui să dispară în câteva zile după procedură. 

Câte tipuri de aparate dentare pentru copii există?

În zilele noastre există mai multe opțiuni din care poți alege când vine vorba de aparatele dentare pentru copii, toate diferind în ceea ce privește dimensiunea și caracteristicile. Prin urmare, atunci când vine vorba de selectarea unui anumit tip, se acordă prioritate nevoilor specifice ale copilului tău și eficienței tratamentului. 

Cu toate acestea, acest lucru nu înlătură factorii importanți, cum ar fi ușurința de îngrijire, estetică și durabilitatea.

Aparatele dentare metalice tradiționale sunt cele mai populare, fiind și cele mai eficiente și mai puțin costisitoare. 

Aparatele dentare din ceramica sunt transparente sau de culoarea dinților și funcționează pe același principiu că și cele metalice, însă sunt mai estetice. 

Aparatele dentare din safir au bracketii complet transparenți și o suprafață fină, fiind mai confortabile. Cu toate acestea, acest tip de aparat poate să prelungească durata de tratament, materialul fiind mai casant. 

Aparatele dentare mobile sau cu aliniatoare transparente pot fi scoase în orice moment pentru igienizarea dintilor sau pentru a mânca. Acest tip de aparat nu este mereu recomandat pentru cei mici, întocmai din acest motiv. Putând fii înlăturat cu ușurință, timpul de purtare poate să fie mai scurt și durata tratamentului mult mai lungă. Pentru eficientă maximă, aparatele dentare mobile trebuie purtate minim 22-23 ore pe zi. 

Cum ai grijă de aparatul dentar pentru copii?

După ce s-a instalat aparatul dentar, copilul tău trebuie să adopte o rutină excepțională de igienă orală pentru a evita blocarea resturilor de alimente și evita cariile dentare. Această rutină trebuie să includă periajul după mese, folosirea periutelor interdentare speciale, a aței dentare și a apei de gură de cel puțin două ori pe zi. 

Există restricții în ceea ce privește dieta?

În general, cei mici nu ar trebui să consume alimente dulci și bogate în amidon, deoarece depunerea resturilor între gingii și aparatul dentar duce la apariția cariilor dentare. De asemenea, este recomandat să se evite alimentele lipicioase care nu numai că slăbesc aparatul dentar, dar îl pot și deteriora. 

Tratamentul ortodontic precoce este adesea mai ușor, deoarece organismul unei persoane tinere funcționează mai eficient. Cu grija fata de sanatatea orala încă din copilărie, putem sa evitam probleme grave pe viitor, cum ar fi cariile, care pot duce la lipsa dintilor și la nevoie de proteza dentara elastica, sau la probleme de masticatie care pot sa se transforme în boli gastrice.  

De asemenea, îmbunătățirea stimei de sine este unul dintre rezultatele tangibile ale unui tratament precoce, mai ales în zilele noastre, datorită puterii social media. 

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!