De ce este important sa fie folosite anvelope de vara la timp

Fiecare sofer stie ca exista anvelope de vara, de iarna si all season. Pentru iarna este obligatoriu ca masina sa fie dotata cu anvelope de iarna in stare corespunzatoare sau cu anvelope all season, altfel soferul risca sanctiuni considerabile.

Pentru vara, insa, nu exista nicio lege care sa spuna ca anvelopele de iarna nu sunt bune sau ca trebuie schimbate la o anumita data. Exista, totusi, mai multe motive pentru care anvelopele de iarna nu ar trebui folosite vara, mai ales ca exista anvelope de vara promotie, moment in care ele pot fi cumparate la preturi avantajoase.

Anvelope de vara promotii – distanta de franare

Distribuie prietenilor

In momentul in care sunt gasite anvelope de vara promotii, dar persoana care se gandeste sa le cumpere mai are inca dubii daca sa mearga tot cu cele de iarna sau nu, distanta de franare este un argument solid.

Distantele de franare ale anvelopelor de iarna sunt mult mai mari atunci cand sunt folosite vara. Testele facute pe timp de vara au aratat ca, la masinile care au anvelope de iarna, distanta poate ajunge la 6 metri, ceea ce inseamna lungime mai mare decat a masinii. Aceasta distanta este cea care face diferenta intre un accident si un drum fara probleme.

Elementele componente ale unei anvelope de iarna difera fata de componentele celor de vara. Cele de iarna sunt special create pentru a fi folosite inclusiv la temperaturi foarte scazute. Cele de vara au compusi care ofera o mai buna aderenta la temperaturi mari.

Uzura

Atunci cand anvelopele de iarna circula pe suprafetele calde ale soselelor, compusul existent in cauciuc se uzeaza mult mai repede. Din cauza acestei uzuri neobisnuit de rapide se poate produce, in cele din urma, o uzura neuniforma. Anvelopele de iarna au potentialul de a tine pana la 4 sezoane, insa in momentul in care sunt folosite continuu, vor trebui sa fie inlocuite mult mai devreme.

Manevrabilitate

Anvelopele de iarna sunt special concepute pentru a asigura o tractiune superioara pe asfalt rece, pe zapada si pe gheata, ceea ce este foarte important pe timpul iernii. In cazul in care sunt folosite vara, pe asfalt cald si umed, este posibil sa fie afectata manevrabilitatea. In plus, aceste anvelope sunt mult mai zgomotoase.

Precizia va scadea cu 15 procente in momentul in care masina are anvelopele de iarna pe timpul verii.

Consum

Anvelopele de vara au compusi mai duri, care le fac sa ruleze foarte usor, ceea ce inseamna o mare economie la carburant. Rezistenta acestor cauciucuri la rulare va creste, la fel si consumul de carburant –  cu pana la 15 procente, in cazul in care sunt folosite anvelopele de iarna pe timpul verii.

Ca atare, vor fi cheltuite sume mai mari pe combustibil, in momentul in care tot anul sunt folosite anvelopele de iarna.

Avand in vedere toate aceste motive,  dar si faptul ca pot fi gasite anvelope pentru orice sezon la oferta, niciun conducator auto nu are motive pentru sa nu cumpere cauciucurile potrivite. Cu anvelopele potrivite, condusul este mult mai sigur si se desfasoara intr-un mod responsabil.