
De ce este importanta testarea pentru Covid 19?
Astazi, spitalele ofera suspectilor de Covid doua tipuri de teste sunt disponibile, anume testele virale si testele pentru anticorpi. In Romania sunt mai multe clinici private unde pot fi facute teste Coronavirus, la cerere, conform programarii.
Tipuri de teste Coronavirus
Cele doua teste Coronavirus sunt diferite si produc rezultate diferite. Testul viral va demonstra daca pacientul are o infectie curenta, daca este sau nu infectat cu noul coronavirus, pe cand un test pentru anticorpi va arata daca pacientul avut sau nu o infectie anterioara.
Un test de anticorpi, de cele mai multe ori, nu va putea sa nu arate daca bolnavul are o infectie curenta, deoarece organismul avestuia poate produce anticorpi si dupa 1-3 saptamani dupa infectare. A avea anticorpi impotriva virusului COVID-19 poate oferi protectie impotriva infectarii din nou cu acelasi virus. Din nefericire, cercetatorii nu stiu cu exactitate perioada in care anticorpii vor exista in organismul bolnavului, cata protectie ar putea oferi acestia sau cat poate dura aceasta protectie.
Cum se realizeaza testarea pentru infectia curenta cu COVID-19?
Pentru a afla daca un pacient are o infectie curenta, se utilizeaza teste virale. Multi dezvolta forme usoare si se pot recupera acasa, fara ingrijiri medicale. In cazul in care simptomele se inrautatesc si apar complicatii, este indicat ca bolnavul sa se interneze. De altfel, este extrem de important ca orice suspect de Covid sa ia legatura cu medicul de familie pentru a-i se prezenta simptomele, dar si pentru afla raspunsuri la intrebarile legate de infectie.
Deciziile cu privire la testare sunt luate de spitale si clinicile private, gratuit sau contra cost. Datoria oricarui suspect de Covid care doreste sa se testeze este sa acceseze siteurile web ale spitalului pentru a cauta cele mai recente informatii locale despre testare.
In cazul in care o persoana are simptome de COVID-19 si doreste sa se testeze, ar fi indicat sa apeleze mai intai la medicul de familie. Totusi, daca persoana in cauza prezinte simptome ale infectiei cu COVID-19, dar nu are un test pozitiv, este important sa se izoleze la domiciliu.
Daca o persoana este testata pozitiv pentru COVID-19 printr-un test viral, spitalul si alte insitutii ale statului vor informa persoana cu privire la metodele de protectie si izolare. Cu toate acestea, daca rezultatul testului este negativ, probabil ca pacientul nu a fost infectat la momentul colectarii. Este imporatant de stiut ca asta nu inseamna ca persoana respectiva nu se poate imbolnavi. Rezultatul testului arata doar ca nu a avut COVID-19 la momentul testarii.
Au existat cazuri in care rezultatul testului a fost negativ deoarece probele au fost colectate timpuriu, insa, mai tarziu, testul a fost pozitiv. De asemenea, alte persoane au fost expuse la COVID-19 dupa test si s-au infectat ulterior.
Odata ce o persoana a fost testata pozitiv este recomandat ca aceasta sa urmeze toate recomandarile primite de la DSP si de la organele competente, in primul rand pentru a proteja eficient toate persoanele din jur si in al doilea rand pentru a evita amenzile uriase pe care autoritatile le dau celor care nu respecta carantina.