Puțin după prânz, la orele 13,30, ieșiseră la vot 2,8 milioane de alegători, mai mulți la oraș decât în mediul rural. Oricum numărul e mic față de perioadele de după 89 când votau 90 la sută din cetățenii cu drept de vot. Am pus întrebarea din titlu, directorului AMPress, Lucian Avramescu. Iată răspunsul său:
”Oamenii nu ies la vot de frig! Nu mă refer doar la frigul de afară, suportabil, la frigul produs de Covid, cu care ne-am mai învățat, ci la frigul din suflete care-i cumplit. De 30 de ani speranța scade iar încrederea în democrație s-a uzat. E dureros fiindcă putem recicla hahalere și reconfirma nulitatea hoață.
Votantul trebuie să meargă la vot pentru a-și justifica, chiar și față de sine, ofurile. Când înjuri trebuie să te incluzi și pe tine. Când blestemi e bine să-ți amintești dacă nu cumva meriți și tu blestemul de a alege prost.
La precedentele alegeri au ieșit, ceilalți arătându-se scârbiți, puțini și aparținând unui partid cu vocație mobilizatoare. Așa a ieșit parlamentul care a votat mereu ce a vrut mușchii unuia sau altuia. Poate că din puținii de azi, vor ieși din mai multe partide. Parlamentul nu trebuie să mai stea într-un picior, ca o barză chioară în frig. Deci tot la frig ajung, dar nu la frigul din aer, ci din suflete”.
Giorgiana Radu, AMPress