De ce nu rămâi igienică, patrie, și te caci pe centenar?

 

”Vă căcați pe centenar!” E un anunț-concluzie. Cine-l face? Cineva, explicit. Alții, înalți, întregesc spusa cu dibăcii și acolade.
Citesc scârboase anunțuri care-mi cutremură sufletul. De la puterea executivă, de la partidele puterii și opoziției, de la piticul academic Tudorel, ministru peste Dreptate, de la Iohannis, ocupant al fotoliului de la Cotroceni. Toți întâmpină centenarul glorios al Marii Uniri cu dat la gioale și mârlănie porcească. Cu mizeria de closet a unei istorii care a decăzut și-și bate joc de înaintași și de ea însăși.
Puterea PSD-ALDE se opintește pe brânci să întâmpine gloriosul moment istoric, pentru care au murit sute de mii de militari români, trecând Carpații, batalioanele jertfei, nu făcând o reverență istorică, ci cu legile justiției în dinți, reformate, transformate, ajustate la nimicul convenabil. Convenabil cui? Celor care au plătit pentru asta și cer decontul.
România nu mai are alte griji decât modificarea unor paragrafe la codul sau codurile mânăriei. Întâmpinăm evenimentul istoric uriaș al îmbrățișării celor trei principate, făcute una, într-o mare Românie, cu nimic. Se bat toți pe ce? România e orfană de spitale, de nivel de trai, de șosele cu asfalt, de morală și civilizație. E bolnavă de ea însăși în regulile europene ale progresului. Ce face acum, când ar trebuie să-și trăiască glorios istoria? Face, până la miezul nopții, cu cei 500 de parlamentari ai ei, noi legi. Sunt strâmbe legile vechi? Sunt, în general, corecte, dar nu-s respectate, trăiesc umilința de a fi călcate în picioare. Justiția? Face și ea pipi în nădragii personali. Politica se pișă pe poporul român care se pregătește să-și serbeze Reîntregirea. Cum? Cum se vede.
Șeful partidului maghiar din România, minoritatea cea mai expresivă și gălăgioasă, fiindcă țiganii, porecliți, cum ei înșiși o spun, romi, sunt, numeric, mai mulți, avertizează ironic asupra evenimentului. Ce ați făcut? – zice ungurul șef al UDMR. Cu ce vă lăudați după 100 de ani? Cu nimic. Românii părăsesc România, n-ați făcut un centimetru de șosea, e vai de capul vostru. Are dreptate? N-aș ști dacă nu ar primi confirmări. Îl confirmă Dragnea, Iohannis, PSD/ALDE, cuplul toxic care face din centenarul Reîntregirii o bătălie pentru salvarea hoților. Îl confirmăm noi toți, părtași la minunea centenară, arătându-ne ca neam de nimic.
Am așteptat centenarul României mari, sau aproape mari, cu izmenele în vine. Pe ce ne scremem? Pe noi înșine. De ce refuzi, iubita mea țară, să te arăți cum ești, frumoasă, cu sânii tăi de femeie tânără, neîmbătrânind niciodată, centenară în Unire și uniri, milenară în sufletul tău care n-a obosit să iubească, cu oameni demni și luminoși? De ce nu te serbezi la o sută de ani cum ți-ai serba onomastica? De ce îi lași pe unii să facă – iartă-mi vorbele – mișto de tine?
Lucian Avramescu