• Home
  • Știri
  • Demisia lui Budăi, cerută de CRJ: E responsabilul moral pentru perpetuarea abuzurilor în centrele din Ilfov

Demisia lui Budăi, cerută de CRJ: E responsabilul moral pentru perpetuarea abuzurilor în centrele din Ilfov

budai

Centrul pentru Resurse Juridice, organizație care a semnalat abuzurile care aveau loc la azilele din Ilfov, îi cere premierului Marcel Ciolacu să-l demită pe ministrul Muncii, Marius Budăi, care a și rupt protocolul de colaborare cu CRJ lunile trecute.

„Centrul de Resurse Juridice (CRJ), organizație neguvernamentală de apărare a drepturilor omului, înființată în anul 1998 de Fundația pentru o Societate Deschisă (Soros), derulează din octombrie 2003, programul ”Pledoarie pentru demnitate”. În aproape 20 de ani, CRJ a fost singura organizație din România care a solicitat și organizat vizitarea inopinată a zecilor de mii de persoane cu dizabilități, minori, adulți și vârstnici închiși în centrele rezidențiale și în spitalele de psihiatrie. Activitatea CRJ a fost recunoscută și prin hotărârea Marii Camere a Curții Europene a Drepturilor Omului (”CRJ în numele lui Valentin Câmpeanu c. România”) dar mai ales prin mărturiile persoanelor cu dizabilități „eliberate” din sistemul de protecție socială în care erau umilite, bătute, traficate și private de libertate. Pentru că apreciem maniera umană în care ați abordat problema gravă a încălcării drepturilor omului în centrele private dar finanțate din fonduri publice în județul Ilfov, luând în considerare prevederile Legii nr 115 din 1999 și Ordinul MMPS nr 308 din 2022, vă adresăm solicitarea de demitere a domnului ministru al muncii, Marius Constantin Budăi, responsabilul moral pentru perpetuarea abuzurilor în aceste centre”, este apelul făcut de CRJ pentru premierul României, potrivit adevarul.ro.

Reprezentanții CRJ dau și mai multe motive, susținând că Marius Budăi în loc „să combată încălcările drepturilor omului, s-a ocupat de îngrădirea activității CRJ pentru a ascunde aceste încălcări”.

Continuarea aici

Parteneri