Desființați dresajul din circ ! Dresați doar copiii!

Cineva – cine? – își bate joc de tot și de toate.

”Știind că între termenii unei scăderi există relația d+s+r = 8000, ce valori poate lua a din inegalitatea 7.333 mai mic/egal d+aaaa mai mic 10.000?” Am copiat un exercițiu matematic ”banal” al fiicei mele din clasa a III-a, la Scoala sătească Sângeru, primit ieri la o verificare numită COMPER. Unele semne matematice au fost înlocuite de mine, neieșindu-mi din  taste, cu cuvinte (mai mic/egal). Cineva din ministerul culților în cap, cel al Educației, încearcă să dreseze, agresiv și aproape criminal, animăluțul pus pe joacă al copilului meu. Nimeni nu se revoltă pentru dresajul asasin la care sunt supuși copiii de azi, privându-i de starea naturală de sălbăticiune, sărind etape și obligându-i să-și autodevore copilăria, făcând-o instantaneu academică.
N-am firește, ca părinte, nimic împotriva educării, mimând joaca, a copiilor. Încet, cu o pedagogie discretă și miloasă. Trebuie dresat și omul, vietate coborâtă din jungle, ca tigrul și maimuța, pentru a ști să facă apoi tumbe de metaforă pe hârtie, să descopere avionul cu reacție și detaliul, obținut prin chirurgie, că burta maimuței digeră, ca și a lui, alimente, iar leul are inimă chiar dacă ronțăie căprioare și gazele.
Am avut în copilărie un cățel, Tiți, înnebunit să se joace. Învățase singur să stea pe fund, cu labele de sus petrecute sub gât, ca un popândău. Ne amuza. ”Tiți iar vrea să ne cucerească stând frumos”, zicea tata. Era în culmea fericirii să ne producă această bucurie, iar spunerea ”Stai frumos!” și-a însușit-o și stătea frumos ori de cite ori i-o ceream, jucându-ne cu bășica de gumă pe pajiște. Cățelul, mic prin rasă, de-l băgai în buzunarul paltonului, era nefericit doar când nu aveam timp de el și nu-i admiram giumbușlucurile. Înțeleg, din protestul unor doamne, însoțit de protestul ierarhic al doamnei din fruntea primăriei Capitalei, că azi va fi luată decizia umană a scoaterii animalelor din circ. Păi de ce ar mai merge copiii la circ? Să vadă dansatori/dansatoare la bară și trapez? Dansatoare vor vedea din belșug când vor deveni mari, la bar, sau alegând varianta stilată a baletului clasic.
Iată o știre la zi care n-a stârnit revolta niciunui ONG intrat eroic în lupta  pentru scoaterea animalelor din circ. A căzut și se află într-un fel de comă, acrobatul de 66 de ani, Ionel Orzan, ”dresat” să facă tumbe în aer.

„Acrobatul este Ionel Orzan, are 66 de ani și a început să lucreze în spectacole de circ cu o trupă de zburători (numere de trapez la înălțime) în anul 1972. Este căsătorit cu partenera sa, Ana, 62 de ani, cu care intra în Roata Morții. A căzut de la cinci metri înălțime la ultima ieșire, când i-a alunecat mâna. Este conștient, cu o tensiune bună și se află la Floreasca pentru mai multe investigații”, precizează Primăria Capitalei, menționând că omul, la pensie, este colaborator al circului.
Iată și o altă știre care – a nu se înțelege că decurge din prima:
”Dresura de animale ar putea fi interzisă la Circul Globus. Potrivit unui proiect de hotărâre care figurează pe ordinea de zi a ședinței de luni a Consiliului General al Municipiului București, dresura de animale nu va mai fi inclusă în obiectul de activitate al Circ&Variete Globus București. Decizia ar putea fi luată după incendiul în care mai multe animale ale circului și-au pierdut viața, la începutul lunii ianuarie.
Potrivit documentului, Circ&Variete Globus București va fi „producător de spectacole și de momente artistice separate sau în cadrul spectacolelor, în care instituția realizează partea de creație, regie, scenariu, coregrafie, muzică, design costume, design decoruri, cât și costume, decoruri, recuzită, cu artiști salariați și colaboratori, având dreptul ulterior să încheie contracte cu parteneri din țară și străinătate, pentru derularea de programe cultural-artistice”.
Totodată, animalele aflate în responsabilitatea Circ&Variete Globus București vor fi relocate, în baza unui protocol încheiat între această instituție publică și Fundația Vier Pfoten, în termen de cel mult șase luni de la data intrării în vigoare a hotărârii. În această perioadă, administrația circului va asigura animalelor condițiile de bunăstare”.
Nimic despre ”bunăstarea” fizică și sufletească a acrobatului care, ieșit la pensie, încă se dădea în Roata Morții spre a-și rotunji, muncind, puținele venituri.
Sunt, de când mă știu, iubitor de animale. Nu prin ONG, ci crescându-le și îngrijindu-le – câini, rațe, pisici, porumbei. Am, pentru joaca celor mici, un ponei, patru capre cameruneze pitice, bibilici, două oi țurcane. Cu toate mă joc și toate-mi mănâncă din palmă. Iubesc și animalul, încă înrudit cu jungla, numit om, trecut prin lungi operații de autoeducare. Curtea mea din Sângeru numără aproape 200 de vietăți de toate felurile, iar grădina are vietăți numite pomi fructiferi, lobodă sau lăptuci. Pe unele le fac salată și le mănânc crude. Nu pot renunța la această sălbăticie. Știu că într-o roșie așteaptă viitoarea germinare zeci de semințe, pui cărora eu le distrug viitorul prin digerare, dar nu mă pot abține. Asta-i soarta unui bob de fasole, să fie strivit de frumoșii dinți ai unei doamne care iubește căinele, ca și mine, dar nu acceptă să nu mai omoare viitorul cu frunze și lujeri al unui bob dicotiledonat. Mila ei se rezumă la pisică, fiindcă în porție are și un biftec pe care nu-l iartă.
De ce să desființăm circul cu animale care a dat o formidabilă literatură în veacuri și este marea bucurie a copiilor?
Și apoi cât de fericit va fi bătrânul leu care primește aplauze de la mii de copii, pentru o tumbă, eliberat din circ în cușca unui ONG iubitor de animale, fiindcă în pădure nu mai poate fi lăsat? În junglă va fi mâncat de șacali, fiind un leu care și-a pierdut facultatea ferocității și chiar dinții.
În timpul ăsta mă uit tâmp la o problemă matematică sinistră, bună pentru profesorii de liceu pregătiți pentru acest sport și care asasinează liniștea unui minor care se joacă încă în lumea colorată a păpușilor. Școala pendulează între două extreme: dezmățul total, în care profesoara fuma la geam cu elevii clasei ei de liceeni (scena se petrecea zilnic în București, la liceul de arhitectură din spatele casei mele) și schingiuirea copiilor din clasele mici cu matematici severe, mai severe decât bătutul cu nuiaua la fund. Cine rezolvă simplu problema cu care am început însemnările mele din această dimineață, să-mi zică și mie. Nu cum se rezolvă, ci că e ușoară și indispensabilă viitorului dresat al unui copil din clasa a treia. Despre circ nu mai întreb nimic, fiindcă avalanșa organizatorică a iubitorilor de animale e uriașă. Un primar, pentru a ajunge președinte de țară, are nevoie și de acest vot. E bun și votul pinguinilor care pot face diferența.
P.S.
Plânge cineva căderea acrobatului de 66 de ani care juca încă la Roata Morții, cu nevasta lui de 62 de ani, pentru a supraviețui? E cea mai dură știre a ultimelor zile și luni! Desființează primăria circul din pricina acestei tragedii?