Despre Cioloș, ”onestitate” și balamuc

” Nu totul a mers bine, dar am încercat să corectăm cu onestitate greșelile făcute”, zice Dacian Cioloș în platforma lui. Comportamentul politic al lui Cioloș, cu o anume franchețe, fără giumbușlucuri, poate trimite și la onestitate. De ce a lansat ”Platforma România 100”? E limpede că pentru a-și asuma mai departe guvernarea. N-o spune, dar lasă să se înțeleagă. Firește că unul ca mine, care s-ar simți insultat de orice revenire, gen Băsescu-premier, gen Ponta-premier, gen Tăriceanu-premier, acceptă mai ușor ”continuitatea”, ușor nedefinită, fiindcă nu mi-e clar ce a făcut și ce va face, a unui Cioloș, decât variantele uzate de care-s sătul până la greață. Nu aș accepta, personal, niciun individ politic din cei care au adus, în 26 de ani, România în starea de sărăcie și debandadă de azi. E bun Cioloș? Nu mi-e limpede, mai ales că la UE, fiind mare sculă-basculă pe probleme agricole continentale, mi-am îngăduit să-l fac țăndări, ca pe orice alt politician la putere, într-un articol pe care l-a citit până și el.
Dacă nu candidează și vrea să continue, de ce n-o spune direct? Cu franchețe și, pentru a-l cita, cu ”onestitate”? Îl vor toca ”rechinii” sau, știindu-se vulnerabili, vor înghiți? Temându-se de uriașa mafie din România, care-l poate sfârteca mintenaș, comite o manevră prin învăluire care poate fi taxată și ca șmecherie? De șmecheri sunt sătul, fiindcă malurile politice ale Dâmboviței sunt pline de ei.
N-am citit platforma lui Cioloș, fiindcă nu mă interesează. Nu mai citesc platformele și programele anunțate preelectoral sau electoral, pentru că toate devin hârtie de șters la dos mai apoi. Nimeni nu respectă nimic. Cu cât sunt mai guralivi și mai avântați în programe, cu atât păcălesc mai tare, gen Băsescu, gen Ponta, gen… De la fosta noastră colegă Gabi Firea, aflu – a spus-o pe tonul ei otrăvit – că liberalii blochează azi Capitala pentru Cioloș, iar ea nu se simte vinovată pentru nenorocirile care se vor petrece. Dacă așa stau lucrurile (o mare nenorocire e frigul din apartamentele bucureștenilor în care caloriferul face doar figurație!), dincolo de politica primarului general, vicleană și, de ce n-aș spune-o, perversă, ceva sună în neregulă. Ce caută în ciorba asta liberalii? Dacă-l susțin pe Cioloș, s-o facă la vot, nu pe șosea. Eu cred că astfel dau un pumn platformei cioloiste,sub aparența unui surâs încurajator. Sau poate mă păcălesc și politichia, cu dus-întors, e mai complicată decât o descoase mintea mea!
Am intrat în cea mai ticăloasă, se zice, campanie electorală de după 89, mai ticăloasă decât cea în care poporul vota avântat Iliescu-FSN, iar precupețele îți dădeau cu sacoșa în cap dacă te auzeau că votezi cu vânzătorii de țară Coposu, Rațiu, Câmpeanu. Între timp, țara a fost vândută fără ei. Cu ce ne vom alege? Cu nimic, presupun, ca de obicei. Sau iese la lumină patria? Hai s-o văd și p-asta, dar nu prea cred.