AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Dezastru de proporții în India. Peste 100 de oameni au murit, după ce o bucată dintr-un ghețar s-a rupt

Un dezastru de proporții s-a produs duminică în India, unde peste 100 de oameni și-ar fi pierdut viața, după ce o bucată dintr-un ghețar s-a rupt, a căzut peste un baraj și a provocat o avalanșă de praf, roci şi apă. Valul înalt de zeci de metri a spulberat tot ce i-a stat în cale, notează digi24.ro.

Victimele sunt muncitori care lucrau la proiectul unei hidrocentrale din apropiere, precum şi localnici aflaţi pe malurile râului în timp ce căutau lemne sau îşi supravegheau animalele. În urma catastrofei, mai multe localități au fost evacuate. Statul unde a avut loc tragedia, situat în Munţii Himalaya, se confruntă des cu inundaţii, viituri şi alunecări de teren.

Experții în fenomene extreme avertizează că, în viitorul apropiat, trebuie să ne așteptăm la o topire a ghețarilor tot mai accentuată, din cauza încălzirii globale.

„Din cauza creșterii temperaturii medii globale, asistăm la topirea acestor ghețari, dar fenomenul care s-a întâmplat acum este puțin deosebit, pentru că este foarte greu de prognozat. Este și el asociat schimbărilor climatice, pentru că în afară de bucata de ghețar care se desprinde, în spatele ei de obicei este apă, vorbim de un lac glaciar. Oprirea apei din acest lac glaciar este făcută de obicei în mod natural, e un baraj natural de gheață, de eroziuni, de roci care sunt adunate de-a lungul timpului. În regiunea respectivă avem precipitații intense, alunecări de teren și e posibil ca acel baraj natural să se fi rupt și atunci toată apa, bucăți de gheață, să fie transportate în aval și să producă astfel de evenimente”, a explicat la Digi24 Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme.

„Evenimentele de acest tip nu neapărat sunt foarte rare, dar au un impact foarte mare și sunt greu de prognozat, pentru că e greu să știm când acel baraj natural se va rupe”, a adăugat Bogdan Antonescu. „Dar acum, pentru că avem și schimbări climatice, e posibil să adăugăm, de exemplu, mai multă apă în lacul respectiv și atunci să forțăm barajul, sau mai multe precipitații, în afară de alunecările de teren”, a arătat expertul.

Mai mult aici

Foto – Profimedia

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!