AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Diaconescu: Declarația lui Zelenski privind pericolul imediat pentru România în cazul căderii Ucrainei nu reprezintă o predicție cu șanse de îndeplinire

Fostul ministru al Afacerilor Externe Cristian Diaconescu a explicat la TVR cheia în care trebuie înțeleasă declarația de miercuri a președintelui Volodimir Zelenski privind pericolul pentru țările din jur, inclusiv pentru România, în cazul în care Ucraina ar cădea.

Diaconescu a atras atenția asupra contextului special în care a fost făcută această declarație, dar și asupra nivelului de tensiune implicat de un discurs adresat poporului ucrainean. “Rusia încă are capacitatea de a ataca, și nu doar de a ataca Ucraina. Polonia, Moldova, România și țările baltice vor deveni următoarele ținte dacă va cădea libertatea Ucrainei”, a subliniat, miercuri, Volodimir Zelenski. Mesajul său era o pledoarie către guvernele lumii să sprijine Ucraina cu armament.

“Declarațiile președintelui Zelenski au o relevanță specială în legătură cu poporul ucrainean, care dovedește o capacitate de reziliență și o determinare în a se apăra împotriva invadatorilor formidabile și, evident, discursul politic al președintelui nu poate să fie decât la acest nivel de tensiune”, a declarat fostul ministru de Externe, potrivit stiri.tvr.ro.

Suportul militar pentru Ucraina este unul cât se poate de clar și de substanță din partea statelor membre NATO, subliniază Diaconescu.

“Din această perspectivă, după părerea mea, atâta timp cât există un context politic, militar și juridic în ceea ce privește funcționarea Alianței Nord-Atlantice, mai mult nu se putea face”, arată fostul șef al diplomației de la București.

“Am văzut și declarația pusă în antiteză – o eventuală cădere a Ucrainei care ar reprezenta un pericol imediat pentru România și Polonia (…) și Moldova. Îmi permiteți să reiau, pentru ca cei care ne privesc să trateze această declarație în contextul special în care a fost făcută, nu reprezintă o predicție, după părerea mea și a celor cu care am mai discutat, care să aibă în acest moment șanse de îndeplinire”, a explicat Cristian Diaconescu.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!