Doamnelor și domnilor, flatulați cu duioșie! Azi e Ziua mondială a WC-urilor

Nevastă-mea mi-a cumpărat azi, când m-a anunțat de cu zori că e Ziua mondială a bărbaților, un dar simbolic și o sticlă de Pinot Noir, că știe că-mi place. Și totuși, oricât de informate-s muierile, i-a scăpat ceva. Căutând eu, după ce m-am răsucit trei sferturi de zi printr-un București sufocat și sufocant și reușind să scap din ambuteiaje și ajungând cu caroseria nevătămată acasă, ce înseamnă ziua asta de care nu auzisem, am dat de alta. Mai acătării! Iată ce scrie Agerpres, ditamai agenția națională de știri, alimentată, nu ca a mea, de Guvern și, ca atare, serioasă și credibilă:
”În fiecare an, la 19 noiembrie, se marchează Ziua mondială a toaletei (World Toilet Day), cu scopul de a atrage atenția asupra faptului că circa 2,4 miliarde din populația globului trăiește fără acces la toalete (WC-uri), în ciuda dreptului recunoscut la apă și igienă. Tema din 2016 este „WC-urile și job-urile”, cu accent pe modalitatea în care igiena sau lipsa ei pot avea un impact asupra modului de câștigare a existenței. WC-urile joacă un rol esențial în crearea unei economii puternice, la fel de bine ca și furnizarea de servicii de sănătate și protejarea siguranței oamenilor și demnitatea lor, scrie site-ul www.un.org. Prin urmare, mesajul transmis de ONU și partenerii săi este acela că WC-urile salvează vieți, cresc productivitatea, creează job-uri și conduc la dezvoltarea economiilor statelor” (Agerpres).
Citind această informație și apucându-mă când râsul, când un fel de plâns, în partaj cu ”tristețea iremediabilă” topârcenească, mi-am amintit iar de finul Stere, vecinul meu din copilărie, tâmplar, care avea o nevastă, trei fete și niciun closet în casă sau grădină. Femeile mergeau după magazia dinspre deal, graniță cu pădurea, își coborau chiloții mari, când o evoc pe fina Afina, când inexistenți, când mi le amintesc pe cele mici, cu care mă jucam. Ca la japonezii medievali, operațiunea se petrecea la vedere, iar obligația eliberării vezicii sau a intestinului gros de o constrângere, li se păreau naturale și aproape firești. Finul Stere, așa cum am mai povestit, fusese în război la ruși, prizonier. Observând că nici ăia n-au closet și se slobozeau în niște bozii, a lăudat cultura lui internațională reîntors acasă și a murit fără a le face femeilor un adăpost pentru privirile indiscrete.”Fă, Afino, replica tâmplarul apostrofărilor femeii, n-auzi că nici rușii n-au, cum să mă apuc să stric eu scândura pe o căcătoare?!”
Azi, carevasăzică, Occidentul – că presupun că nu-i ideea lui Putin – a inventat o sărbătoare mondială pentru pipi și găsește o resursă economică în bogăția de fecale. Așa cum scrie mai sus, e o chestiune ”serioasă”, dătătoare de locuri de muncă și de oxigen pentru economiile muribunde. O țară care are closete e ca o țară care ar avea combinate chimice și industrie de vârf, producție proprie de elicoptere și IT. Noi nemaivând industrie de vârf și industrie de niciun fel, ci numai magazine care vând românilor mărfuri de afară – azi am văzut alte două uriașe corăbii comerciale în București, înalte și strălucitoare, cu zeci de scări rulante, care luna trecută nu erau – am putea să ne salvăm printr-o producție spornică pe pipi, mai ales că suntem fruntași la băut bere. Orice pișat în plus – un adaos la PIB! Orice closet din coceni săpat în grădină, o lovitură mortală data imperialismului militarist! Ce m-a șocat, în știre, nu e că aproape două miliarde și jumătate din populația globului se slobozește în boscheți, ci – transcriu din textul de mai sus – ”mesajul transmis de ONU și partenerii săi este acela că WC-urile salvează vieți, cresc productivitatea, creează job-uri și conduc la dezvoltarea economiilor statelor”.
Un inimos corespondent al AMPress, care face pipi adesea pe tot ce scriu, mă ceartă că nu abordez marile subiecte, pierzându-mă în fleacuri. Iată azi, cules din marea presă a lumii, un subiect grav, mai grav ca foametea, ca presupusele plagiate ale lui Ponta și Chiovesi, ca muțenia lui Iohannis și comorile promise de Ali Baba Liviu Dragnea – Pișoarul! Lumea are o suferință și deopotrivă o dezlegare pentru junghiurile economice – WC-ul, uzină rentabilă și simbol al ”protecției demnității”. Domnilor și doamnelor, urinați măcar azi cu evlavie și faceți caca simfonic, fiindcă trăim o Zi mondială dedicată operațiunii pe care mulți o tratați ca pe un excrement. Aici, stimați concetățeni planetari, e viitorul. Ne-o spune ONU! Nu uitați că 2,5 miliarde de oameni n-au descoperit closetul. Flatulați cu duioșie, gândindu-vă că, făcând operațiunea în păduri, ați putea irosi un nou loc de muncă. Gândiți-vă că un șomer ar putea supraviețui din pârțul salvator și uman al domniilor voastre. La mulți ani!

P.S. A dracului coincidența asta cu Ziua mondială a bărbaților, nimerită tot azi, de parcă numai ei ar…