Doliu în teatrul românesc, de Ziua Mondială a Teatrului. Actrița Aimee Iacobescu a murit

Actrița Aimée Iacobescu a murit, marți, într-un spital din Capitală, la vârsta de 71 de ani. Actrița suferea de cancer, iar tratamentul era costisitor pentru mijloacele ei financiare modeste. Aimee Iacobescu s-a născut la 1 iulie 1946, în localitatea Unguriu, județul Buzău.
Ea a declarat într-un interviu, că s-a născut de fapt în noaptea de 23 iunie, lucru cunoscut doar de familie și apropiați.
A absolvit Secția de Actorie a Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București (IATC), la clasa profesoarei Beate Fredanov, asistenți Octavian Cotescu și Laurențiu Azimioară.
Fiică a unui farmacist, colonel de armată, a intrat la Actorie din primul „foc”, împreună cu fratele ei geamăn, Dorel Iacobescu, deși locurile erau extrem de puține, mai ales pentru „fete”.
Aimée Iacobescu a fost protejata scriitorului Eugen Barbu, a filmat cu regizorul Dinu Cocea și a devenit apoi preferata inginerului-regizor Sergiu Nicolaescu.
A rămas în amintirea publicului cu rolul Domniței Ralu din seria Haiducii, în regia lui Dinu Cocea.
Fostul președinte al României Ion Iliescu i-a conferit artistei la 7 februarie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

Aurelia Apostol, AMPress