AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Două salarii de la stat, stând pe acelaşi scaun şi făcând nimic de două ori

În România există funcţionari plătiţi de două ori, din bani publici, pentru a face aceeaşi treabă. Se întâmplă şi în Teleorman, unde în subordinea Consiliul Judeţean există Serviciul de Cooperare Internă şi Internaţională. Activitatea acestuia este dublată de Asociaţia Euro Teleorman, un ONG finanţat exclusiv din bani publici tot de Consiliul Judeţean şi de unele primării din judeţ. Mai mult, cele două instituţii sunt conduse de aceeaşi persoană care încasează însă două salarii. Alţi şase funcţionari lucrează şi colo şi colo şi încasează două venituri.

Prima instituție despre care vorbim se cheamă destul de impresionant: „Serviciul de Cooperare Internă şi Internaţională”. S-a înființat în 2002, pe vremea când şeful Consiliului Judeţean era Liviu Dragnea. Rostul său e la fel de impresionant: să dezvolte relaţiile dintre localităţile din judeţ cu organisme similare din ţară şi străinătate. De asemenea, Serviciul trebuia să obţină informaţii despre finanţarea diverselor proiecte cu fonduri nerambursabile şi să le pună la dispoziţia autorităţilor locale şi judeţene.

Un an mai târziu, apare şi Asociaţia Euro Teleorman. Un ONG finanţat exclusiv din fonduri publice prin donaţiile făcute de Consiliul Judeţean şi primăriile din judeţ. Obiectul de activitate seamănă cu al Serviciului de Cooperare: realizarea de parteneriate şi înfrăţiri cu regiuni din alte ţări, iniţierea şi dezvoltarea de proiecte de infrastructură, dezvoltare economică, mediu şi cultură, armonizarea intereselor autorităţilor locale pentru dezvoltarea echilibrată a acestora.

Reporter: Au acelaşi sediu, acelaşi birou, nu?

Dănuţ Cristescu, preşedinte CJ Teleorman: Au acelaşi sediu şi acelaşi birou, dar nu este niciun fel de problemă.”

Sediile şi birourile sunt chiar în clădirea Consiliului Judeţean. Mai mult, cele două entităţi sunt conduse de acelaşi om, iar mai mulţi funcţionari lucrează în ambele părţi.

Mihaela Tudor, director Euro Teleorman: Deci două sunt doar la Asociaţie, la Serviciu şi 5… 1,2,3,4 – şi patru doar la Serviciu. Da deci asta făceam, să număr… 1,2,3,4, deci 4 doar la Serviciu şi două… 4 doar la Serviciu sunt.

Reporter. Ok. Şi colo şi colo câţi sunt?

Mihaela Tudor, director Euro Teleorman: Şase şi colo şi colo, cam aşa, da.

Mihaela Tudor conduce atât Serviciul, cât şi Asociaţia. Potrivit declaraţiei de avere, în anul 2018 a câştigat ca şef al Serviciului un salariu lunar de 5.394 de lei, iar ca director al Asociaţiei, 1.526 de lei. De asemenea, cei şase funcţionari ai Serviciului au încasat şi de la Asociaţie aproximativ 1.300 de lei lunar.

Mihaela Tudor, director Euro Teleorman: Încasăm două salarii, dar salariile sunt foarte mici atât la Serviciu cât şi la Asociaţie, noi nu avem salarii fabuloase.

Potrivit rapoartelor de activitate pe 2018, cele două instituţii au participat împreună sau au colaborat la organizarea a nu mai puţin de 10 evenimente. Practic, aceeaşi oameni făceau unul și același lucru, dar luau bani și de colo, și de colo.

Mihaela Tudor, director Euro Teleorman: Să ştiţi că nu este aceeaşi activitate, tocmai de asta avem şi rapoarte de activitate diferite, sunt acţiuni încadrate diferit.

Reporter: Dacă vă arăt raportul de activitate pe 2018 al Serviciului şi al Asociaţiei, majoritatea punctelor sunt comnune, chiar sunt texte similare luate cu copy text de colo-colo. Adică sunt aceleaşi rapoarte de activitate.

Mihaela Tudor, director Euro Teleorman: Da, dar cred că sunt trecute acţiunile ca fiind mare parte comune şi poate că Serviciul oferă partea de secretariat, pentru că, vedeţi dumneavoastră, birourile sunt ale Serviciului şi poate că la modul ăsta, iarăşi partea de internet, telefonia fixă este oferită de Serviciu, tot ceea ce vedeţi aici în cadrul biroului sunt ale Serviciului şi la modul ăsta serviciul sperijină acţiunile asociaţiei.

Cu alte cuvinte, când doamna Mihaela Tudor, directorul Asociaţiei, are nevoie de un birou, telefon şi acces la internet, o contactează pe doamna Mihaela Tudor, şef de Serviciu, îi cere sprijinul, iar problema se rezolvă.

Citeşte mai mult pe DIGI 24.ro

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!