Dr. Mihaela Bilic: Mâncarea în vreme de carantină. Avantajele şi dezavantajele statului în casă

În perioada izolarii, stăm acasă, gătim mult mai mult și mâncăm acasă. Medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că mâncatul excesiv, în condițiile în care nu ieșim prea des din locuință, iar activitatea fizică lipsește cu desăvârșire, poate fi pe fond nervos și de aceea trebuie să avem mare grijă la numărul meselor din timpul unei zile, la conținutul acestora și nu în ultimul rând la cantitate.

„Statul acasă predispune la mâncat excesiv, nu atât de foame, ci pentru că ne plictisim. Și să nu uităm, mâncarea mai are un rol asupra organismului nostru, nu doar ne hrănește corpul, dar ne și dă o stare de bine, o liniște, din punct de vedere psihologic. Și atunci, toată această anxietate, teamă, nesiguranță în care trăim va avea tendința să fie compensată, neutralizată cu mâncare”, atrage atenția nutriționistul.

„Se spune, în cărțile de nutriție: doza face otrava. Nu putem împărți mâncarea în sănătoasă/nesănătoasă, mâncare care îngrașă și mâncare care slăbește: totul ține de cantitate!” – mai spune Mihala Bilic.

Distribuie prietenilor

De ce e bine să ne bazăm pe mâncarea gătită
Din punctul său de vedere, partea bună este că în această perioadă, stând acasă, începem să mâncăm mâncare gătită. „În momentul în care mâncăm tot felul de lucruri care sunt ambalate în pachețele colorate și stau foarte mult pe rafturile supermaketului, aceste lucruri sunt de obicei extrem de concentrate în grăsime, în zahăr și în calorii. Ele au un volum mic și ne dau senzația că nu mâncăm cantitate mare”, avertizează nutriționistul.

Spre deosebire, mâncarea gătită are acest avantaj: e bogată în apă, conține de obicei legume din belșug și poate că este momentul, în această situație mai specială, să ne întoarcem spre valorile care și-au dovedit de-a lungul timpului sănătatea pentru semenii noștri – arată Mihaela Bilic. „Întotdeauna românii au mâncat ciorbă, au mâncat tocăniță, au mâncat lucruri gătite și nu le-au făcut rău și nici nu s-au îngrășat. Atâta vreme cât nu exagerăm cu prăjeala, nu pot să spun decât că pentru sănătatea noastră este un beneficiu, bineînțeles ținând cont de dimensiunea porției”, afirmă Mihaela Bilic.

Nu mai mult de trei mese pe zi!
Fiecare trebuie să se privească cu curaj în oglindă și să recunoască, în momentul în care sunt câteva kilograme în plus: lucrul acesta de datorează unei cantități prea mari de mâncare. Dacă ne permitem unul sau două feluri de mâncare la o masă este o chestiune de conștiință personală, se adaptează de la caz la caz, spune Mihaela Bilic.

„Aș spune să nu mâncați mai mult de trei ori pe zi. Atenție, suntem adulți. Un număr prea mare de mese nu face decât să stimuleze apetitul. Doar copiii pot avea gustări între mese. Noi ca adulți ar trebui să ne limităm la trei mese principale pe zi. Maturitatea alimentară înseamnă o pauză de cinci ore între mese. Și apoi, în momentul în care ne referim la masă, nu este puțin important faptul că ar trebui să stăm la masă, să mâncăm cu atenția concentrată asupra mâncării, pentru că mâncatul pe canapea, ronțăielile te fac să îți pierzi noțiunea de sațietate și nu îți dai seama cât ai mâncat. Deci stăm la masă, mâncăm unul sau două feluri de mâncare, în funcție de cât ne permite silueta” – este sfatul Mihaelei Bilic.

„La capitolul dulciuri, nu trebuie să uităm că cele mai sănătoase deserturi sunt fructele. În rest, dulciurile sunt doar un moft și recompensează într-un fel, dau o stare de bine la nivelul creierului, care însă nu este impusă de foame, ci mai degrabă de o calmare, deci atenție la zahăr!” spune Mihaela Bilic, medic nutriționist, conform DIGI24.ro