Duminică, Ziua internațională pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor armate

La 5 noiembrie 2001, Adunarea Generală a ONU a declarat ziua de 6 noiembrie a fiecărui an ca Ziua internațională pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor armate (International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict) (Rezoluția 56/4), notează Agerpres.
Organizația Națiunilor Unite acordă o mare importanță faptului de a se asigura că acțiunea asupra mediului este parte a strategiilor de prevenire a conflictelor, de menținere și de consolidare a păcii — pentru că nu poate exista pace durabilă în cazul în care resursele naturale, care susțin mijloacele de trai și ecosisteme, sunt distruse.
Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a constatat că, în ultimii 60 de ani, cel puțin 40 la sută din toate conflictele interne au fost legate de exploatarea resurselor naturale. Aceasta implică resurse de mare valoare, cum ar fi lemnul, diamantele, aurul și petrolul, sau resurse limitate, cum ar fi terenurile fertile și apa. De asemenea, conflictele care au implicat resurse naturale s-au dovedit mult mai susceptibile de a recidiva.