ec. Nicolae Iliescu – Referendum pentru depolitizarea CCR

Scandalul privind demiterea sefei DNA ia amploare . Decizia CCR e tot mai contestata . Procurori si judecatori declara ca independenta justitiei este amenintata . PSD-ul , principalul acuzat ca ar atenta la independenta justitiei , organizeaza un miting pentru sprijinirea acesteia.
Juristii , sustinatori ai taberelor si chiar si unii juristi declarati neutri din punct de vedere politic , vin cu solutii contradictorii . Componenta politica a CCR e banuita ca impune solutii pe placul actualei majoritati parlamentare . Ideea cu un referendum pentru invalidarea deciziei controversate , pe buna dreptate , este declarata inacceptabila .
Totusi , un referendum poate ar fi necesar pentru ca CCR-ul sa devina o institutie credibila , care sa nu mai fie banuita ca face jocuri politice .
Prestigiul si increderea in CCR a fost subminata prin numirea politica a membrilor acestei institutii . Poate daca , in numirea membrilor CCR , politicienii [inclusiv presedintele] nu vor mai avea nicio influenta , institutia isi va recapata prestigiul pierdut . Un referendum prin care alegerea membrilor CCR sa fie apanajul judecatorilor poate ar fi o solutie . Poate si votul procurorilor si al avocatilor ar fi necesar , dar in cazul acestora ar trebui ca dreptul de vot sa fie atribuit doar celor cu o vechime minima de cel putin 5 ani in activitate . Deasemenea , si cei care candideaza pentru un loc in CSM ar trebui sa nu fi facut parte dintr-un partid politic , cel putin in ultimii 10 ani . Raman suficiente functii bine platite si pentru juristii inregimentati politic .

contact@jurnalulbucurestiului.ro