AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Viena: Președintele Austriei are o opinie favorabilă României, în contextul intrării în spațiul Schengen

 

Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, susține că președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a avut recent o atitudine favorabilă intrării României în spațiul Schengen, însă acesta nu are un rol decisiv în formularea unei opinii a executivului.

Hurezeanu afirmă că diplomația românească face în aceste zile ultimele eforturi pentru a-i convinge pe cancelarul Karl Nehammer și pe ministrul de Interne, Gerhard Karner, că România îndeplinește toate condițiile necesare accederii în spațiul Schengen.

Hurezeanu spune că în ciuda tuturor datelor comune de la nivelul ministerelor de Interne sau de la nivelul Frontex, organismul Uniunii Europene care ajută statele UE să gestioneze frontierele externe, executivul austriac are în continuare o atitudine mai degrabă negativă cu privire la un vot pozitiv privind intrarea României în spațiul Schengen.

”Astăzi (n.r., luni) e o zi în care au loc două reuniuni extrem de importante. Pe de-o parte avem întâlnirea experților și pe de altă parte avem și reuniunea miniștrilor de interne. Până acum, de fiecare dată, opiniile experților noștri au coincis cu datele poliției austriece. Este vorba de o realitate dinamică, dar decizia e politică. În plus, până acum două săptămâni n-au fost niciodată contradicții între datele celor două ministere.
Am constatat acum că este vorba de o opoziție care s-a repetat în mai multe rânduri, venită din partea cancelarului și a ministrului de Interne, poziție care nu a pornit din realitatea din teren sau din cea prezentată în rapoartele Frontex ale Uniunii Europene. Aceste opinii ne fac să ne gândim că sunt expresia unei voințe politice și nu una bazată pe realitatea concretă”, a comentat Emil Hurezeanu, potrivit g4media.ro.

Surse diplomatice europene spun că săptămâna trecută, la Viena, în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor statelor UE în Austria cu președintele Alexander Van der Bellen, acesta s-a pronunțat în favoarea intrării României în spațiul Schengen.

Mai mult aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!