• Home
  • Știri
  • Președintele Iohannis participă la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest

Președintele Iohannis participă la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest

iohannis bruxelles 3

Președintele Klaus Iohannis va participa marți, la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, care se va desfășura la Tirana, în Albania.

Summitul de la Tirana este primul eveniment de acest gen organizat într-o capitală din regiune, fapt care reconfirmă angajamentul european în raport cu statele din Balcanii de Vest.

Potrivit Administrației Prezidențiale, reuniunea la nivel înalt va constitui o nouă ocazie pentru reiterarea angajamentelor reciproce dintre Uniunea Europeană și Balcanii de Vest în privința procesului de integrare europeană, precum și a avansării cooperării politice și sectoriale, inclusiv în contextul gestionării consecințelor războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei. La Summit vor participa și reprezentanți ai instituțiilor financiare internaționale.

Cu acest prilej, președintele Klaus Iohannis va prezenta poziția României de susținere a avansării procesului de extindere a Uniunii Europene, pe baza meritelor proprii ale candidaților.

Președintele României va reitera disponibilitatea de continuare a sprijinului țării noastre pentru eforturile și acțiunile concrete de integrare a țărilor din regiune în Uniunea Europeană. Totodată, Klaus Iohannis va accentua aspectele legate de necesitatea consolidării rezilienței partenerilor, precum și de sprijinul european în sectoare precum cel energetic, al transformării digitale, al securității cibernetice și al gestionării migrației.

Cu prilejul Summitului, urmează a fi adoptată Declarația de la Tirana, care reflectă sprijinul Uniunii și al statelor membre față de perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, dar și o serie de preocupări, inclusiv cele privind necesitatea alinierii partenerilor din regiune la politica externă a UE.

Parteneri