• Home
  • Prima
  • Emmanuel Macron a fost învestit preşedinte al Franţei pentru al doilea mandat de cinci ani

Emmanuel Macron a fost învestit preşedinte al Franţei pentru al doilea mandat de cinci ani

macron

Emmanuel Macron a fost învestit sâmbătă la Palatul Elysee în funcţia de preşedinte al Franţei pentru un nou mandat de cinci ani, cu câteva zile înainte de începerea efectivă acestui al doilea mandat, transmite AFP, citată de stiri.tvr.ro.

După ce preşedintele Consiliului Constituţional, Laurent Fabius, i-a confirmat victoria în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat în 24 aprilie, în faţa candidatei de extremă dreapta Marine Le Pen, cu 58,55% din voturi, Macron a cerut într-un scurt discurs să se acţioneze fără încetare pentru ca Franţa să fie o naţiune mai independentă şi mai puternică.
Învestirea celui de-al patrulea preşedinte reales sub cea de-a cincea Republică, după De Gaulle, Mitterrand şi Chirac, este în linie cu cea a predecesorilor săi, desfăşurându-se exclusiv în interiorul Palatului Elysee. Prin urmare, evenimentul va fi, în esenţă, o ceremonie televizată, transmisă în direct pe toate canalele principale.

La ora locală 11.00 (09.00 GMT), Emmanuel Macron îşi va face intrarea în Salle des Fetes (Sala de festivităţi), cea mai mare şi mai prestigioasă sală a palatului, în sunetul primei mişcări a Concertului pentru oboi de Hendel.

Preşedintele Consiliului Constituţional, Laurent Fabius, îi va proclama victoria în turul al doilea, din 24 aprilie, în faţa candidatei de extremă dreapta Marine Le Pen, cu 58,55% din voturi. Macron va primi apoi colanul de mare maestru al Legiunii de onoare.

Această ceremonie „este o prelungire a unui ritual cvasi-monarhic, în fond este un fel de încoronare a monarhului republican”, explică pentru AFP istoricul Jean Garrigues.

Şeful statului va rosti apoi un discurs în faţa a aproximativ 450 de personalităţi, a familiei sale, inclusiv soţia sa Brigitte, a prietenilor săi, a membrilor guvernului, a prim-ministrului său în funcţie Jean Castex, precum şi a principalilor lideri ai celor două camere ale Parlamentului şi a altor invitaţi.

Vor fi prezenţi şi predecesorii săi Nicolas Sarkozy şi Francois Hollande, precum şi fostul său prim-ministru Edouard Philippe.

Singura notă personală a preşedintelui reales va fi alegerea invitaţilor, printre care se numără îngrijitori, aleşi locali, lideri de asociaţii, sportivi şi tineri, pentru a le reaminti priorităţile declarate ale noului său mandat, printre care se numără şi reforma spitalelor.

El va expune în discurs principalele orientări ale celui de-al doilea său mandat de cinci ani, înainte de a ieşi în parcul palatului pentru a trece în revistă trupele în sunetul imnului naţional, Marseillaise, dar şi al piesei „Entre Terre et Mer” al formaţiei Bagad de Lann-Bihoue, cântată deja în ultimii ani ca un omagiu adus soldaţilor ucişi în operaţiunile din Sahel.

În conformitate cu o tradiţie care datează din Vechiul Regim (perioada dintre Renaştere şi Revoluţia Franceză, respectiv între secolele al XVI-lea şi al XVIII-lea), 21 de salve de tun vor fi trase de pe Esplanade des Invalides (esplanada invalizilor) din Paris.

Cu toate acestea, noul mandat de cinci ani va începe oficial abia la 14 mai. Numirea noului prim-ministru nu este aşteptată decât după aceea, în timp ce alegerile parlamentare vor avea loc o lună mai târziu.

Parteneri