Este, ministrul Iordache, un imbecil?

Am doi copii cu studii juridice și câțiva prieteni profesori de drept. L-am ascultat, acum un ceas, pe ministrul Florin Iordache, mai marele Justiției, concluzionând doct în urma dezbaterii pe tema celor două urgențe ale guvernului din care cu onor face parte. Rar mi-a fost dat să ascult un discurs mai scălâmb, scos în expresia unui reînviat Zarone al zilelor noastre. Domnul Iordache, vorbind pe o temă care se cere păscută de vite cu gramatică în aparatul de rumegat, a făcut vraiște subiectul. Șeful lui de partid de la PSD, domnul Liviu Dragnea, e doctor docent, pus să vorbească alături de acest fost șef de autobază din Olt sau de ce naiba a fost, că pare cu studii mereu neterminate la un seral târziu, mult prea târziu spre a mai fi ceva de reparat. Domnul Iordache, conștient că face o hoție, pare prea năvleg spre a o duce la cap. La mine în sat era unul , șofer de basculantă, cu totul imbecil, dar care a ieșit la pensie reușind să nu răstoarne mașina decât de vreo cinci ori, dar fără – prin noroc – să omoare pe cineva. Ăsta a răsturnat respectul pentru o meserie înaltă, a oamenilor citiți, urmași ai unui rege biblic pus să judece. Cum să-l pui pe ministrul de azi să vorbească în fața magistraților cu stil, că vor râde ținându-se cu mâna de burtă, iar apoi, desfăcându-se din râs, se vor simți insultați? Cum să-l pui să răspundă ziariștilor care nu sunt toți idioți sau vânduți?

L-am lăudat pe legătorul de buric al Guvernului, domnul Dragnea, cel care-i e și mamă și tată și moașă, pentru alegerea la Interne a unei femei care impune prin distincție, siguranță și negrabă în răspunsuri. A urmat respectiva femeie, un liceu filologic întâi și, probabil din acest motiv, nu încalecă subiectul cu predicatul și nu pune virgule în logică. De unde dracu ați procurat hahalera asta ca ministru al Justiției, domnilor de la PSD-Dragnea? Cum de l-ați nimerit atât de aiurea, atât de agramat, punându-l să facă și o mizerie? Poate pentru obrăznicie. Aici pare priceput, ca un hoț de buzunare prins cu mâna pe portofelul tău, gata să te scoată pe tine hoț.
Conferința de dialog cu ziariștii, a ”ministrului” peste cumpăna Justiției, mi-a arătat – mai mult decât orice – că la mijloc e o măgărie care nu poate fi asumată decât de un individ care pare sfertodoct și nu e, dar care e, cu certitudine, obraznic.
P.S.
Am recoltat aprecierile de mai sus în urma unor dialoguri. Nu cu oameni ieșiți în stradă, ci cu unii care, ca și mine, au stat acasă. Poate ne înșelăm toți, iar întârziatul în licență Iordache, nu e bou, cum sună concluzia colectivă, ci noi suntem.