AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Europa rămâne fără apă

Europa are o problemă gravă cu lipsa apei. 10% din continent se confruntă cu secetă severă, iar mai mult de o treime se află în prezent sub avertizare de secetă.

Potrivit Observatorului European privind Seceta, fenomenul s-a accentuat începând din 2018, iar pierderea totală de apă în Europa a ajuns la 84 de miliarde de tone pe an, scrie Sky News, potrivit digi24.ro.

Un studiu recent realizat de o universitate din Austria arată că în prezent, Europa pierde atât de multă apă, încât pierderea din sol nu poate fi acoperită de nivelul de precipitații.

„În urmă cu câțiva ani, nu mi-aș fi imaginat niciodată că apa ar fi o problemă aici în Europa… Acum se pare că ne-am putea confrunta cu probleme”, a declarat Torsten Mayer-Gürr, unul dintre autorii studiului. Seceta în Europa.

În unele părți ale Franței și o mare parte a Spaniei, se aplică deja restricții privind consumul de apă. În ambele țări, lipsa apei este deja o problemă națională critică. În aprilie, când temperaturile din sudul Spaniei au atins nivelul record de 40 de grade Celsius, prim-ministrul Pedro Sanchez a spus în Parlament, că guvernul pe care-l conduce este conștient că seceta va fi subiect de dezbateri politice ale țării în anii următori”.

Președintele Franței, Emanuel Macron, a lansat un plan de criză a apei în acest an pentru a proteja prețioasa resursă, după ce iarna neobișnuit de uscată după cea mai gravă secetă înregistrată în țară a redus apa din rezervoare la 80%, sub nivelurile normale la începutul lunii martie. Într-un discurs, el a avertizat că schimbările climatice amenință rezerva de apă.

În Portugalia, seceta s-a extins pe 90% din suprafață, astfel că guvernul a cerut ajutor Uniunii Europene pentru fermierii în dificultate. Și în Germania, guvernul este atât de îngrijorat de securitatea apei, încât a realizat în premieră o strategie națională pentru apă.

„Consecințele crizei climatice pentru oameni și natură ne obligă să acționăm”, a declarat ministrul Mediului, Steffi Lemke, într-un comunicat. În Anglia și Țara Galilor sunt folosiți zilnic aproximativ 14 miliarde de litri de apă. Oficiul Național de Audit a estimat că până în 2050, va fi nevoie de un supliment de încă 4 miliarde pe zi pentru a contracara riscul tot mai mare de secetă din cauza schimbărilor climatice.

Mai mult aici

Powered by
ns.fm
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!