Evenimentul Zilei: Colecționarul de pietre. Povestea poetului Lucian Avramescu și a muzeului său din piatră seacă

Poetul Lucian Avramescu și reperele sale naționale FOTOGRAFII: NICU DÎRDÎIAC

La Sângeru, județul Prahova, se află unul dintre cele mai originale muzee din țară. Este o colecție privată cu exponate inedite culese din toate colțurile țării de poetul și ziaristul Lucian Avramescu. O moștenire de piatră pentru poporul român, scrie Evenimentul Zilei, în ediția online – EVZ.ro – , prin care anunță un amplu fotoreportaj în ziarul de joi.

Colecționari există de când lumea. Unii adună timbre, alții tablouri, mulți sunt pasionați de cărți, mașini, monezi, ceasuri, ziare vechi sau te miri ce alte bazaconii. Iacătă, însă, că s-a găsit un visător care să adune, pe banii săi, tot felul de obiecte cioplite. Dar nu de sculptori celebri, ci de niște țărani. Și nu din marmură sau granit ci, pur și simplu, din bolovani, calcar sau pietre de râu. Poetul, ziaristul și scriitorul Lucian Avramescu a adunat în vechea sa casă părintească de la Sângeru, județul Prahova, mai bine de 3.000 de piese pe care le expune gratuit, în fiecare zi, într-o entitate expozițională pe care el a botezat-o simplu „Muzeul Pietrei”. Artistul, ajuns la 68 de ani – vârsta senectuții – spune că identitatea poporului român este asociată mai mult cu vremelnicele porți din lemn maramureșene și jenant de puțin prin faptul că l-a dat lumii pe gigantul cioplitor în piatră, Constantin Brâncuși. De aceea, de mai bine de 15 de ani, autorul versurilor: „Bună seara iubito, te-aștept ca și când, numai dragostea noastră ar fi pe pământ”, cântate de Loredana Groza, pe muzica astrală a regretatului Adrian Enescu, s-a dedicat colecționării acestor artefacte țărănești. Pasional, poetul te copleșește când mângâie pe creștet o statuetă naivă de-o șchioapă culeasă din fundul curții unui țăran oarecare, care a trăit acum mai bine de un veac, prin dealurile Buzăului: „Nu-ți dai seama cât de modernă este vechitura asta…”.

Distribuie prietenilor

(Mihnea-Petru Pârvu anunță un amplu fotoreportaj în Evenimentul Zilei de joi, devenind primul ziar care se apleacă asupra donației de excepție făcute de scriitor poporului român).