AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Evoluția economică a României după aderarea la UE. Produsul Intern Brut a ajuns de la 97 de miliarde de euro, în 2007, la 323 de miliarde de euro, în 2023

România marchează o etapă impresionantă de dezvoltare economică, înregistrând una dintre cele mai rapide creșteri din Europa după aderarea la Uniunea Europeană și NATO. Această expansiune economică notabilă a propulsat țara noastră în fruntea clasamentului european, depășind chiar și performanțele vecinilor noștri care sunt în blocul comunitar de mai mult timp.
Evoluția economică a României din 2007 până în prezent nu este doar remarcabilă, ci și demonstrativă pentru efectele integrării europene. În momentul aderării, Produsul Intern Brut al țării noastre era evaluat la 342 de miliarde de lei, aproximativ 97 de miliarde de euro. Aceasta reflectă contribuția cumulată a sectorului privat, al companiilor de stat și al administrației publice la economia națională într-un an.

Potrivit tvrinfo.ro, până în anul 2023, PIB-ul României a înregistrat o creștere spectaculoasă, ajungând la 1.605 miliarde de lei, echivalentul a 323 de miliarde de euro. Aceasta înseamnă o multiplicare a PIB-ului de peste cinci ori în lei și de peste trei ori în euro, subliniind o expansiune economică fără precedent și consolidând poziția României ca un jucător economic emergent și dinamic pe scena europeană. Această creștere impresionantă demonstrează beneficiile tangibile ale integrării în structurile economice și politice europene, stimulând investițiile, modernizarea infrastructurii și creșterea calității vieții.

Dacă înainte de 2007, cifra de afaceri combinată a tuturor companiilor din țară era de 600 de miliarde de lei, acum aceasta a ajuns la impresionanta sumă de 2.800 de miliarde de lei. Practic, afacerile au crescut aproape de cinci ori, reflectând o expansiune economică robustă și o dinamică pozitivă în toate sectoarele de activitate. Această creștere arată că firmele din România nu doar că prosperă, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și modernizarea continuă a economiei naționale.

Continuarea aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!