Femeile ridiculizate si arestate daca purtau pantaloni. Afla istoria modei incepand cu anii 1800

Femeile ridiculizate si arestate daca purtau pantaloni. Afla istoria modei incepand cu anii 1800

Pantalonii au fost mult timp si inca mai sunt asociati cu stilul masculin si cu puterea. Dar de secole, reprezentantele sexului frumos au incalcat conventia purtand pantaloni, in momente in care nu erau considerati acceptabili pentru femei. Femeile au fost jignite, ridiculizate si chiar arestate daca imbracau astfel de piese vestimentare Atat Statele Unite, cat si Franta aveau legi in vigoare care prezentau ilegalitatea femeilor si a barbatilor de a purta in public haine androgine.

Astazi, aproape toate culturile si religiile accepta femeile care poarta pantaloni, cu exceptia catorva, dar a fost nevoie de ceva timp pentru a ajunge aici. Astazi, in anul 2021, femeile poarta cu incredere pantaloni, iar diferentele dintre sexe nu mai sunt reflectate in moda. Pentru o gama variata de modele, te poti inspira pe site-ul celor de la Atmosphere, unde gasesti diferite modele de pantaloni de dama din materiale calitative si usoare. 

Moda la inceputul anilor 1800

La inceputul anilor 1800, purtarea pantalonilor nu era ceva ce faceau femeile, a declarat Lisa Santandrea, profesor adjunct de istorie a modei la Parsons The New School.

In aceasta perioada de timp, imbracamintea pentru femei din America era de obicei mai putin bazata pe confort si mai mult pe accentuarea formelor corpului. Garderoba femeilor includea rochii sau fuste lungi cu bluze, corsete, jupoane si cercuri sau suporturi din otel, care erau menite a fi purtate sub fuste pentru un volum sporit

In anii 1850, vedem aparitia pantalonilor

In 1851, o femeie pe nume Elizabeth Smith Miller a devenit una dintre primele femei care au purtat in mod public pantalonii. A fost inspirata de femeile din Europa care purtau pantaloni sub fustele pana la genunchi.

Activistele americane pentru drepturile femeilor, precum Elizabeth Cady Stanton, Susan B. Anthony si Amelia Bloomer, cu care pantalonii ar fi in mare parte asociati, au urmat exemplul. Bloomer a promovat pantalonii scriind despre ei in ziarul ei feminist si a incurajat portul. Aceasta miscare a facilitat participarea femeilor la activitati precum ciclismul, de exemplu, pe care barbatii le practicau de ani de zile.

In anii 1900, pantalonii de dama apar pe pistele de moda

Unul dintre cei mai notabili designeri care a incorporat pantaloni pentru femei in colectiile sale, a fost couturierul francez Paul Poiret. El a proiectat ceea ce era cunoscut sub numele de „jupe-culottes” sau pantaloni de harem – semanau cu tinutele din Orientul Mijlociu si au debutat in jurul anului 1911.

Acestia au fost purtati doar de cei mai indrazneti dintre adeptii modei.In anii 1920, am vazut aparitia pantalonilor de plaja, o forma timpurie de imbracaminte de statiune. Santandrea spunea ca era inca greu pentru femei sa poarte pantaloni, dar era putin mai acceptat pentru activitati casual, cum ar fi o zi la plaja. Unele femei au adoptat, de asemenea, pantalonii lejeri ca parte a tinutei de acasa. 

De la pantalonii timpurii pana la costumele moderne de astazi, aceasta piesa a oferit femeilor un imens sentiment de libertate. Practic, a permis femeilor sa se bucure de mobilitate si functionalitate sporite si a incurajat la schimbari notabile de-a lungul istoriei.

sursa foto: shutterstock.com

Parteneri