Iată 5 motive pentru care tot mai mulți mileniali aleg să locuiască departe de centrele orașelor
Deși timp de multe decenii România a cunoscut o migrare a populației din zona rurală către cea urbană, în ultimii ani se observă fenomenul invers. Din rândul tinerilor, tot mai mulți aleg să se mute în regiuni liniștite, de lângă oraș sau chiar la sat. Acest lucru se datorează schimbării percepției asupra calității vieții. De asemenea, este declanșat și atunci când ei se pregătesc pentru venirea pe lumea a unui copil. Aspectele pentru care atmosfera din zonele mai puțin aglomerate este tot mai căutată nu sunt secrete. Dimpotrivă, ele sunt apreciate din ce în ce mai mult.
Descoperă rațiunile pentru care tinerii preferă să locuiască departe de aglomerația urbană
- Poluarea aerului
Traficul și arderea deșeurilor se numără printre principalele cauze ale slabei calități a aerului. Marile orașe din România sunt afectate de această problemă, asupra căreia societatea civilă a atras de nenumărate ori atenția. Aplicațiile de telefon mobil create special pentru oferirea datelor despre nivelul de poluare îți arată în timp real cât de gravă este situația, mai ales în capitală. Prin urmare, nu este de mirare că persoanele preocupate de propria sănătate încearcă să se îndepărteze de aceste regiuni.
- Spațiul restrâns
Prețurile locuințelor din zonele urbane ajung deseori la sume exorbitante, astfel că mulți sunt nevoiți să se mulțumească cu apartamente extrem de mici. Despre achiziționarea unei case cu teren în centru rareori poate fi vorba. Prin urmare, tinerii se îndreaptă către zone limitrofe sau rurale, unde se pot bucura de o locuință care are și curte. Un astfel de cadru ajută la combaterea stresului și oferă loc de joacă celor mici. Cu sprijinul specialiștilor de la Hauze, care creează proiecte pentru case, poți avea și tu parte de locuința visurilor tale.
- Siguranța
De asemenea, marile centre urbane reprezintă un mediu care facilitează apariția unor factori de risc. Este foarte probabil ca într-un oraș să întâlnești persoane fără adăpost și tâlhari. Aceștia acționează în locurile aglomerate, unde se camuflează în mulțime și sunt dificil de urmărit.
- Riscul seismic
Un alt aspect periculos, care nu se discută suficient în spațiul public, este starea precară a clădirilor, mai ales a celor din capitală. Multe dintre blocuri au fost construite acum mulți ani, o parte din ele la final de secol XIX. De asemenea, un procent ridicat dintre acestea au fost afectate de cutremurele din trecut, precum cel din anul 1977, care a cauzat pagube extrem în toate regiunile. Expertiza tehnică este deficitară în multe dintre cazuri, astfel că poți ajunge să plătești sume ridicate pentru o locuință în care vei fi în pericol.
- Poluarea fonică
Nu în ultimul rând, nivelul zgomotului din oraș poate părea neglijabil, însă nu trebuie trecut cu vederea. Așa cum arată studiile Comisiei Europene, poluarea fonică este responsabilă pentru numeroase afecțiuni de care suferă o parte a populației. Traficul, industria și activitățile recreative sunt printre sursele principale de generare a zgomotului în mediul urban.
Prin urmare, fenomenul migrării către zone lipsite de aglomerație poate fi explicat prin mai multe aspecte, iar acesta va reprezenta o sursă de interes pentru sociologi pentru o perioadă îndelungată. Tu ai luat în calcul opțiunea de te muta în afara orașului?
Sursa foto: pexels.com