Fifor, la Mărăşeşti: Mulţumim pentru ţara pe care ne-aţi lăsat-o, cu preţul vieţii, unită, independentă, mândră şi suverană

Vicepremierul Mihai Fifor a declarat marţi seară, într-o alocuţiune rostită în faţa Mausoleului de la Mărăşeşti, unde au avut loc manifestări dedicate memoriei eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, că sacrificiul acestora nu a fost zadarnic şi că avem responsabilitatea de a lăsa generaţiilor următoare o ţară unită, independentă şi suverană.

„Mulţumim pentru ţara pe care ne-aţi lăsat-o, cu preţul vieţii, unită, independentă, mândră şi suverană. Vă asigurăm, dragii noştri buni şi străbuni, că sacrificiul vostru nu a fost şi nu va fi zadarnic. Înţelegem responsabilitatea pe care aţi transferat-o pe umerii noştri, pentru că la rândul nostru trebuie să lăsăm celor care vin după noi o ţară la fel de puternică, la fel de mândră, la fel de independentă”, a declarat Mihai Fifor, potrivit Agerpres.

Acesta a amintit, printre altele, că Primul Război Mondial avea să ducă la împlinirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, dar acest lucru s-a făcut cu sacrificiul suprem a peste 200.000 de militari care au murit pe câmpurile de luptă, a peste 130.000 de militari care au decedat în lagăre, la care se adaugă şi victimele din rândul populaţiei civile răpuse de boli, de foamete sau executate de trupele de ocupaţie.

Distribuie prietenilor

Mihai Fifor a menţionat, de asemenea, că la 102 ani de la cele mai „strălucite victorii” ale Armatei române în timpul marelui război, „lumea şi regiunea noastră nu sunt, din păcate, mult mai liniştite, regulile nu sunt cu mult mai clare, iar sursele de tensiune în zona securităţii nu sunt mai puţine”, dar ceea diferă acum, faţă de atunci, este în primul rând faptul că România nu se mai află în faţa unor „dileme identitare” şi nu este supusă, ca acum un secol, unor „presiuni existenţiale”.

Mai mult, pe Agerpres