Florian Coldea, trecut pe linie moartă? Directorul Helvig a preluat atribuțiile generalului SRI

Joi, conform unor surse, generalul locotenent Florian Coldea ar fi fost chemat la Cotroceni să dea explicații, în fața președintelui Iohannis în legătură cu acuzațiile care i se aduc. Coldea, care este considerat adevăratul conducător al SRI, este ținta uor dezvăluiri care au venit la început de la Elena Udrea, iar de câteva săptămâni prin înregistrările pe care le transmite deputatul Sebastian Ghiță, dat în urmărire, sau Traian Băsescu, fost președinte al României. Joi seara SRI a făcut public un comunicat pe care îl transmitem integral și din care rezultă că în urma unei anchete interne, care se desfășoară, Coldea este pus la dispoziția directorului serviciului, iar atribuțiile acestuia sunt preluate de Eduard Hellvig:

”În urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la domnul general-locotenent Florian Coldea şi care au fost supuse unor verificări preliminare, directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale. În acest sens, până la finalizarea verificărilor, domnul general-locotenent Florian Coldea este pus la dispoziţia Directorului, potrivit prevederilor legale, iar atribuţiile funcţiei de prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii vor fi preluate de către Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig. Sunt analizate toate circumstanţele prezentate public, precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenent Florian Coldea.
Precizăm că SRI a dezvoltat mecanisme interne de investigare a oricăror indicii cu privire la încălcări ale legii ori a cadrului normativ intern, pe baza unei metodologii şi proceduri validate în timp. Structuri interne specializate şi subordonate directorului instituţiei întreprind, ori de câte ori situaţia o impune, măsuri complexe de verificare a informaţiilor cu privire la posibile încălcări ale legii ori a ordinelor şi regulamentelor militare şi, ulterior, adoptă măsurile adecvate.
Instituţia noastră apreciază ca deosebit de important principiul legalităţii, care guvernează întreaga activitate a Serviciului, ca fiind o garanţie a respectării drepturilor omului şi a reputaţiei cadrelor instituţiei. Ne reafirmăm determinarea de a menţine standardele de profesionalism pe care sunt construite alianţele din care SRI face parte alături de servicii partenere din state cu tradiţie şi democraţii consolidate.
Reiterăm faptul că Serviciul Român de Informaţii îşi îndeplineşte misiunile cu bună credinţă, în interesul securităţii naţionale şi a cetăţenilor români”.

Giorgiana Radu, AMPress