FMI: România trebuie să mute cheltuielile dinspre salarii şi pensii spre investiţii

Abonare Fondul Monetar Internaţional (FMI) avertizează România că trebuie să ia măsuri de calitatea, precum mutarea cheltuielilor dinspre salarii şi pensii către investiţii, avertizând că noua lege a pensiilor ar putea submina sustenabilitatea fiscală, notează adevarul.ro.

Potrivit FMI, creşterea economică din România a fost puternică în 2018, reflectând o politică fiscală prociclică şi creşteri rapide de salarii. Rata şomajului a atins niveluri minime record, iar sectorul financiar este stabil. Deficitul fiscal şi de cont curent s-au lărgit în ultimii ani, la 2,8% şi 4,5% din produsul intern brut, în 2018.

Deşi ţinta de inflaţie a Băncii Naţionale a României (BNR) a fost atinsă în 2018, inflaţia se intensifică, depăşind ţinta încă din februarie 2019. Agenda de reforme structurale rămâne blocată, iar creşterea investiţiilor a încetinit activitatea economică mai largă, subliniază FMI.

Distribuie prietenilor

Instituţia precizează că, în 2019, creşterea se va menţine peste potenţial, la 4%, condusă de stimulente fiscale continue şi o creştere puternică a salariilor şi va fi însoţită de lărgirea în continuare a deficitelor de cont curent şi fiscal. Este de aşteptat ca inflaţia în 2019 să rămână peste ţinta BNR.
Conform estimărilor, creşterea va fi moderată, de 3% pe termen mediu, deoarece efectele tranzitorii ale stimulilor fiscali se estompează.

Lipsa de progrese în ceea ce priveşte reformele structurale şi investiţiile reduse vor restricţiona creşterea potenţială pe termen mediu.

Întrucât dezechilibrele macroeconomice devin din ce în ce mai evidente, erodând tampoanele şi subminând capacitatea României de a rezista la şocuri adverse, există riscul ca convergenţa veniturilor cu UE să sufere un regres, mai subliniază FMI.

Continuarea pe adevarul.ro