• Home
  • Știri
  • Geoană: Aşteptăm veşti istorice pentru România, la Summitul de la Madrid de săptămâna viitoare

Geoană: Aşteptăm veşti istorice pentru România, la Summitul de la Madrid de săptămâna viitoare

geoana

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a declarat, vineri la Cluj la dezbaterea cu tema „Rolul NATO şi al Uniunii Europene în modernizarea României” organizată de către UBB şi Institutul Aspen România, că ţara noastră va avea acelaşi nivel de securitate ca al membrilor Alianţei din Vestul Europei, iar liderii NATO vor lua decizii istorice cu privire la România la Summitul Alianţei care se va desfăşura la Madrid, în perioada 28 – 30 iunie.

„Pentru România, integrarea în NATO se încheie abia în 2022. Am intrat în 2004, dar, din punct de vedere militar şi de securitate, România va avea, datorită faptului că Rusia este u actor imprevizibil şi agresiv, aceeaşi calitate a securităţii naţionale cum o are Germania sau Belgia. Nu e niciun fel de diferenţă între ceea ce are NATO pe flancul estic şi ceea ce are deja NATO în Europa de Vest. Este o schimbare fundamentală. Săptămâna viitoare mergem la Madrid, la summitul NATO, şi aşteptăm veşti istorice pentru România”, a explicat Mircea Geoană la dezbaterea de la Cluj-Napoca, potrivit news.ro.

Secretarul general adjunct al NATO a adăugat că „asistăm la una dintre cele mai mari transformări a societăţii umane din istoria speciei noastre”.

„Niciodată nu am avut atât de mulţi factori cumulativi, structurali. Avem o anumită criză a democraţiei şi a modelului capitalist pe care Europa, pentru cinci secole, şi inclusiv România, poate nu tot timpul la fel de organic, dar cine a fost parte din această într-un fel dominaţie a Europei în planul ideilor şi a valorilor; democraţia s-a născut aici, ideile de capitalism modern s-au născut aici şi în cadrul lumii democratice occidentale există în acest moment o mare conversaţie cu privire la nevoia de a ne reîmprospăta democraţia, pentru că este un proiect care nu este static, este foarte dinamic, şi ca în orice altceva în care nu investeşti energie, dragoste şi atenţie, riscă să rămână în spatele aşteptărilor opiniei noastre publice. În domeniul economic, pe lângă marea revoluţie tehnologică, avem o conversaţie puternică cu privire la tipul de capitalism sau tipurile de capitalism, pentru că nu e unul singur, pentru că şi modelul economic trebuie regândit”, a mai spus Geoană.

Mai mult aici

Parteneri