• Home
  • Prima
  • Geoană: Războiul din Ucraina va mai dura. Se anticipează o intensificare a conflagraţiei pe flancul estic al NATO

Geoană: Războiul din Ucraina va mai dura. Se anticipează o intensificare a conflagraţiei pe flancul estic al NATO

Războiul din Ucraina va mai dura şi se anticipează o intensificare a conflagraţiei pe flancul estic al Alianţei, a declarat, duminică, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

„Noi încurajăm o soluţionare politică, cerem Federaţiei Ruse să încheie neîntârziat acest război inuman şi ilogic, să îşi retragă forţele şi să intre de o manieră onestă în negocieri diplomatice cu Ucraina. Din păcate, ceea ce vedem pe teren nu indică acest lucru, există o formă de regrupare a forţelor ruseşti în zona de nord, în zona Kievului, o consideram mai degrabă o repliere tactică din dorinţa de a-şi completa pierderile masive pe care le-au suferit şi pentru a fixa forţele ucrainene în jurul capitalei Kiev”, a afirmat Geoană, care a participat la o ceremonie de celebrare a Zilei NATO în România, care a avut loc, duminică, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, potrivit digi24.ro.

Geoană a mai spus că se anticipează, de asemenea, o intensificare a războiului pe flancul estic şi în sud, „ceea ce face ca deocamdată să nu întrezărim condiţii reunite pentru o soluţionare politică”.

Potrivit oficialului, nu există riscuri iminente privind folosirea armelor chimice sau nucleare de către Rusia, informează Agerpres.

„Nu vedem riscuri iminente cu privire la intenţia Federaţiei Ruse de a utiliza arme chimice sau nucleare, dar ceea ce am văzut în practica Federaţiei Ruse, inclusiv în comunicarea sa strategică în anii precendenţi, (…) indică faptul că acest lucru nu este imposibil. De aceea, mai degrabă preferăm să comunicăm public şi strategic şi cu dorinţa de a descuraja Federaţia Rusă să utilizeze astfel de armamente”, a precizat Mircea Geoană.

Parteneri