• Home
  • Știri
  • Geoană: Rusia este ”obsedată” de Marea Neagră, fiind o ”piesă vitală din interesele sale nu doar europene, ci și globale”

Geoană: Rusia este ”obsedată” de Marea Neagră, fiind o ”piesă vitală din interesele sale nu doar europene, ci și globale”

geoana

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a explicat, pentru Gândul, de ce Rusia este ”obsedată” de Marea Neagră și de ce, pentru Kremlin, reprezintă ”o piesă vitală din interesele sale nu doar europene, ci și globale”.

Mircea Geoană a dezvăluit planurile Alianței Nord-Atlantice legate de crearea unui context de securitate, dar și comercial, comun, de navigație liberă și predictibilă între țările cu ieșire la Marea Neagră.

La acest moment, Rusia este cel mai mare dușman al Alianței, al Europei și al ”lumii, în general”, a spus secretarul general adjunct al NATO. Cu toate acestea, nu este singurul factor care amenință securitatea mondială.

Un alt aspect pe care Mircea Geoană a ținut să-l sublinieze este că NATO, ”cea mai puternică și de succes alianță din istoria umanității, veghează ca și alte fațete ale securității naționale, economice, individuale, personale să fie protejate”.

Mircea Geoană a vorbit în interviul pentru GÂNDUL și despre interesul strategic pe care Rusia îl are și l-a avut de-a lungul istoriei în ceea ce privește accesul prin Marea Neagră la mările calde și implicit asupra controlului acesteia. În acest context de securitate, în care ”pentru Rusia, Marea Neagră este o piesă vitală din interesele sale nu doar europene, ci și globale”, importanța aderării la NATO a unor state precum Ucraina sau Georgia crește semnificativ, lasă de înțeles reprezentantul român al Alianței Nord-Atlantice:

”Rusia este obsedată, de la Petru cel Mare încoace și toți succesorii săi mai mult sau mai puțin de succes, de accesul la mările calde, iar singura poartă de ieșire către Mediterană și după aceea către oceanele și mările mai calde este prin Marea Neagră, de unde și această anexare din 2014 a Crimeei, ilegală, pe care evident cu toții continuăm să nu o recunoaștem. Deci, pentru Rusia, Marea Neagră este o piesă vitală din interesele sale, nu doar europene, ci și globale.

Să nu uităm că flota Rusiei, în pofida acelui incident major, când nava lor amiral a fost scufundată, rămâne în mare măsură intactă. În zona nordului, acolo este mai ușor accesul dânșilor, dar în zona sudului, Marea Neagră este foarte importantă, de unde și nevoia ca aliații, România, Bulgaria, Turcia, la momentul potrivit și Ucraina și Georgia, când vor deveni, sperăm, noi membri ai Alianței va trebui să găsim formule de contracarare și formule de a asigura nu doar protecție militară, dar și predictibilitatea libertății de navigație comercială”, a spus Mircea Geoană.

Continuarea aici

Parteneri