Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurul de 4,7 grade de noaptea trecută și eclipsa totală de lună, de astăzi

 

În noaptea de marţi spre miercuri, la ora 00:30:37 (ora României), a avut loc un cutremur, în zona seismică Vrancea, Buzău. Seismul, cu magnitudinea de 4,7 grade pe scara Richter, s-a produs la adâncimea de 140 km”, potrivit Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 73 km E de Brasov, 81 km NE de Ploiesti, 113 km S de Bacau, 117 km V de Braila, 118 km V de Galati, 131 km N de Bucuresti, 154 km NE de Pitesti, 188 km E de Sibiu, 194 km SV de Iasi, 196 km N de Ruse.

Distribuie prietenilor

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), a vorbit miercuri dimineață despre cutremurul cu magnitudinea de 4,7 grade pe scara Richter, care s-a produs în noaptea de marți spre miercuri, în judeţul Buzău. Potrivit seismologului, activitatea deismică din zona Vrancea este „absolut normală”, fiind atent monitorizată. Mărmureanu susține, prin urmare, că nu se pune problema unui cutremur catastrofal în perioada următoare.

„E absolut normală. Anul trecut, în ianuarie, a fost tot un cutremur de 4,7 la o adâncime tot de 130 de km-131 și efecte importante au avut către la Galați, Chișnău și o parte din Muntenia. Vrancea e un sistem tectonic unde cutremurele de mare adâncime au loc în mod current. În momentul de față, Institutul are înregistrare seismică modernă, aș putea spune cred că cea mai modernă din Europa, și datele noastre confirmă altă observație că în ultimii 30 de ani s-au observat și s-au înregistrat cutremure foarte adânci. Între 160 de km și chiar 130 km. De fapt, acestea sunt adâncimile pentru cutremurele vrâncene, care se deosebesc de cutremurele din altă zonă. Un cutremur de adâncimea asta devine periculos când magnitudinea depășește 6. (…) Nu se pune problema unui cutremur catastrofal”, a afirmat Mărmureanu, potrivit rtv.net.

Seismologul a precizat și că nu există o legătură între cutremurul de acum câteva zile și cel de azi-noapte, precizând că zona specifică Vrancei de mare adâncime se comportă total altfel.

Cât despre o posibilă legătură între activitatea seismică mai intensă și fenomenele astronomice, cum ar fi cel al lunii sângerii, despre care s-a tot vorbit zilele astea, Gheorghe Mărmureanu a spus la Realitatea Tv: „Există diferite teorii. S-a făcut o statistică de peste 30 de ani din care nu a ieșit nimic”.

Vă reamintim că astăzi va avea loc singura eclipsă totală de lună din acest an, în același timp cu supranumita „lună sângerie”. Este momentul din an în care Luna este la cea mai mică distanță de Pământ.