Gheorghiță: Noua variantă a coronavirusului descoperită în Africa de Sud se răspândește mai rapid decât Delta, iar cazurile confirmate sunt mai ales în școli și la tineri

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat, vineri, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că noua variantă a coronavirusului descoperită în Africa de Sud se răspândește mai rapid decât Delta, iar cazurile confirmate sunt mai ales în școli și la tineri.
Gheorghiță a explicat că varianta B.1.1.529 are peste 30 de mutații la nivelul proteinei spike, cea care permite virusului să intre în organism, dar care este și ținta anticorpilor care rezultă după vaccinare.

„Este greu de spus acum în ce măsură scapă de anticorpii dobândiți prin vaccinuri sau prin trecerea prin boală, dar se pare că ar putea să ocolească cel puțin o parte din răspunsul imun, mai ales că persoanele confirmate sunt vaccinate sau trecute prin boală. Varianta Delta reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor de 2,8 ori. Varianta Beta (prima tulpină sud-africană, n.red.) reduce de peste 7 ori. În momentul de față, varianta Beta este cea care are cea mai ridicată capacitate de a ocoli răspunsul imun. Măsura în care varianta nouă din Botswana ocolește răspunsul imun sau poate să genereze cazuri mai grave încă nu știm. Vom vedea în următoarele 2 săptămâni”, a afirmat Valeriu Gheorghiță, potrivit g4media.ro.

Acesta a precizat că vineri se întrunește grupul de experți al OMS și se așteaptă ca noua variantă „să fie trecută cel puțin între variantele de interes”.

Distribuie prietenilor

Gheorghiță a precizat că va trebui să se analizeze dacă este nevoie de noi măsuri, amintind că unele țări au impus deja restricții de călătorie.

„Avem nevoie să consolidăm capacitatea de secvențiere pentru că altfel va fi foarte greu să urmărim răspândirea”, a subliniat șeful CNCAV.

El a explicat că s-a observat, la variantele secvențiate, că într-un timp relativ cazurile cu noua tulpină au crescut mai mult decât la Delta, iar rata bazală de reproducere este cel puțin 2.
Valeriu Gheorghiță a mai precizat că infectările confirmate sunt mai ales în școli și la tineri, care au în comun interacțiunea și mobilitatea crescute.

„Trebuie să accelerăm campania de vaccinare. Chiar dacă vom avea infecții la persoane vaccinate mă aștept ca formele să fie mai ușoare la aceste persoane”, a mai spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.