Gheorghiță: Procentul medicilor de familie care participă la campania de vaccinare, sub așteptări

Doar 30% din cei aproape 11 mii de medici de familie care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate au acceptat să vaccineze pacienții în cabinetele lor. Procentul medicilor care vor participa la campania de vaccinare este sub așteptări, a declarat marți, Valeriu Gheorghiță.

„Sunt 3028 de medici de familie care au optat pentru a participa la campania de vaccinare, prin cabinetele proprii din totalul celor 10.940 de medici de familie care se află în relație contractuală cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ceea ce înseamnă un procent de circa 30%. Este mai puțin de cât ne așteptam și cât estimam din datele disponibile preliminar. (…) Începând de mâine proiectul pilot de la Timiș cu cei 50 de medici familie, deja, demarează. A fost efectuat tenning-ul medicilor de familie, privitor la modalitatea de derulare a acestei etape de vaccinare, sunt transmise instrucțiunile și procedurile specifice(…) pentru a începe vaccinarea încă din 7 aprilie, adică de mâine, spune coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, citat de stiri.tvr.ro.

În cabinetele medicilor de familie vor fi distribuite vaccinuri pentru care se poate asigura lanțul de frig – vaccinul AstraZeneca și Johnson&Johnson.

Distribuie prietenilor

„În cabinetele medicilor de familie vor fi alocate vaccinurile pentru care se pot sigura condițiile de lanț de frig, vaccinuri care pot să fi depozitate în condiții de 2-8 grade și să fie distribuite pe aceleași condiții de temperatură. Ceea ce înseamnă că avem la acest moment două opțiuni: vaccinul de la AstraZeneca și de la Johnson&Johnson, în funcție de numărul de doze pe care urmează să le recepționăm (…) Programările nu se vor face prin platforma de vaccinare, ci se realizează pe listele deschise la medicii de familie din lista proprie a fiecărui medic (…) Medicii alocă circa zece persoane pe zi, ținând cont de faptul că AstraZeneca este distribuit în flacoane a câte 10 doze și Johnson&Johnson în flacoane a câte cinci doze, a anunțat Gheorghiță.