Giorgiana Radu: Centenarul, la Muzeul Pietrei

Centenarul a fost cinstit cu dăruire și emoție, sâmbătă, la Muzeul Pietrei din Sângeru, unde prima temelie a zidurilor din piatră a fost pusă de bunicul poetului Lucian Avramescu, Victor Avramescu, soldat în Primul Război Mondial, pe câmpurile de luptă de la Mărăști, Mărășești și Oituz. Pentru a marca împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire, și pentru ca acest moment să rămână neuitat peste timp, Școala de Flori din Lipănești – Prahova, prin doamna Ileana Militaru, a donat și a plantat în curtea Muzeului Pietrei, 100 de trandafiri, creând astfel Aleea Trandafirilor, care să poarte pașii victoriei tuturor celor care vin să vadă realizarea de colecționar a scriitorului.

Directorul școlii din Sângeru, Florin Dinoiu, a ținut să completeze acțiunea Școlii de Flori, printr-un moment emoționant. Elevi de gimnaziu de la școlile Sângeru și Mireș, coordonați de profesorii Alina Breslașu și Constantin Dragomir, au susținut un recital de muzică și poezie, dedicat României și celor care au contribuit la reîntregirea ei. Glasurile copiilor, blânde, dar impunătoare, au răsunat, transmițând dincolo de zidurile de piatră, prețuirea și neuitarea pentru cei ce-au fost, și mai ales iubirea de patrie. Momentul lor a culminat prin prinderea în Hora Unirii, în mijlocul curții, printre pietrele care, și ele, păreau că se leagă în acest dans, simbol românesc.

Un alt moment special a fost cel realizat de grupul de dans modern al copiilor îndrumați de coregraful Cristina Sâncrăian, parte a Cenaclului „Serbări la Muzeul Pietrei”.

Distribuie prietenilor

Cântăreața de muzică populară, Domnica Sorescu Voicu, câștigătoare a „Crizantemei de aur”, a adus evenimentului de sâmbătă, un plus de bucurie și de frumos prin vocea sa divină și corul care a însoțit-o, „Florile toamnei”. Romanțele interpretei au umezit ochii auditoriului, iar cântecele vechi i-au înveselit pe cei prezenți.

Părtași la celebrarea Centenarului, la Muzeul Pietrei din Sângeru, au fost și primarul comunei, Gheorghe Radu, care a transmis salutul său participanților, și doamna Cristina Petre, inspector județean pentru activitatea extrașcolară și educația permanentă, care a rimat cu toți cei prezenți în desfășurarea evenimentului cultural, petrecut într-un loc cu încărcătură istorică, dar mai ales, cu imensă încărcătură sufletească.

Școala de Flori nu a lăsat ca acțiunea să se încheie doar prin aplauze și cuvinte frumoase ci, fiecare participant a primit la plecare trandafiri superbi, dăruiți de doamna Ileana Militaru.

Țara se apropie – mai sunt câteva zile – de 1 Decembrie, serbând prin acțiuni organizate oficial, Centenarul. Ceea ce s-a petrecut la Muzeul Pietrei, în generoasă colaborare cu Școala de Flori, e un moment ”sponsorizat de iubirea și discreția celor ce l-au imaginat”, fiindcă, vorba poetului Lucian Avramescu, ”sufletul râmâne o chestiune privată”.